Táncelőadás készül Pasoliniről Szakály Györggyel

Szakály György Kossuth-díjas művész alakítja Pier Paolo Pasolinit a művészikon halálának évfordulójára készülő kortárs testjátékban, amit december 17-én mutatnak be a Marczi Közösségi Tér színpadán.

Pasoliniről:

 

Pier Paolo Pasolini, vagy ahogy a világ leginkább ismeri: P.P.P. világhírű rendező, író, költő, nyelvész, teoretikus; egyike a 20. század legjelentősebb és legsokoldalúbb művészeinek, aki mind magánéletével, mind pedig művészeti tevékenységével örökös viták és támadások kereszttüzében állt. Filmjei megosztóak, felzaklatóak - kíméletlen őszinteséggel, tabukat nem ismerve ábrázolta a világot, amelyet ő látott. Ötvenhárom évesen, az 1975. november elsejéről másodikára virradó éjszakán gyilkolták meg a Róma melletti Ostia településen, a mai napig tisztázatlan körülmények között. Az előadás ennek az éjszakának az emlékére készült.

 

Pasolini m

 

Az alkotókról:

 

Szakály György, Kossuth-, Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora tér vissza a tánc-színpadra Pasolini alakjába bújva.

Az alkotók reményei szerint más együttműködés is születik a projektből; a témához kötődő előadások, külföldi vendégszereplések, filmvetítésekkel, kiállításokkal összekötött fesztiválok A Pasolini halálának estéjét felidéző táncestben ismét táncol a kivételesen erős drámai megjelenéséről híres táncosnő, Zarnóczai Gizella, korosztályának egyik legtehetségesebb balerinája, Spala Korinna. Az előadásban a fiatalabb nemzedék kiválóságai közül Matola Dávid a Pécsi Balett táncosa, Maurer Milán a Miskolci Balett fiatal reménysége mellett feltűnik a PR-Evolultion szólistája, Schell Martin is.

 

Pasolini 2m

 

A Pr-Evolution táncművészei - Nagy Viktória, Csongor Nóra, Gáll Norbert - mellett itt mutatkozik be Balázs Dávid ifjú táncos is. A díszlet Csík György, Jászai Mari-díjas díszlettervező, a jelmezek Papp Janó tehetségét dicsérik. Az előadás koreográfusa Nemes Zsófia, aki hihetetlen érzékenységgel tudja megmutatni az emberi kapcsolatok finom hálóját; érzelmeink, tetteink, gondolataink drámáját, szépségét, fájdalmát és örömét is. A táncjátékot Szemán Béla rendezi és a Nemzeti Táncszínház szervezésében kerül bemutatásra.A produkció a PR-Evolution Dance Company, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett, a GG Tánc Eger és a Nemzeti Táncszínház együttműködésével jön létre.

 

Pasolini 3m

 

A rendező a darabról:

 

Szemán Béla színművész-rendező, Pasolini nagy tisztelője, így beszélt az előadásról: „Lassan negyven éve, hogy felvirradt az a végzetes hétfő, mely magához ölelte Pasolinit. Ennyivel tartozom neki, hogy ezt az előadást színpadra viszem az emlékére. És azért, hogy újra felfedezzük, mekkora embert és művészt veszítettünk el akkor ott Ostia porában” – mondta Szemán Béla.

 

prevolution m

 

Az alkotók ajánlója:

 

„A halál után az élet folyamata már nincs sehol, de előtűnik az értelme.” 1975. november elseje és másodika közötti éjszaka van. A Mindenszenteket és Halottak napját összekötő misztikus csillagtalanság. Végzetes sötétség Ostia egyik lepusztult, elhagyott, poros utcáján, a repülőtér mellett. Csak egyetlen pillanat, a végső levegővétel. Amikor Pier Paolo Pasolini szembenéz gyilkosával. Ekkor nyer értelmet mindaz, ami megelőzte ezt a pillanatot… Az élet…Saját létünkön is elgondolkodunk. Hogy megértsük és elfogadjuk: mindenki életében eljön majd az a rettegett, az a megváltoztathatatlan, az a kegyetlenül őszinte, az az utolsó pillanat.

Kinek így, kinek úgy. Jelenünkben, döntéseinkben és vezérlő vágyainkban talán már most ott rejtőznek annak a pillanatnak a titkai.

 

 

 PR-Evolution Dance Company

P.P.Pasoliniproject

 

Szereplők:

Szakály György (Kossuth-díjas művész)

Zarnóczai Gizella (Harangozó-díjas művész)

Spala Korinna (Harangozó-díjas művész)

Maurer Milán

Somhegyi György eh.

Matola Dávid

Nagy Viktória

Csongor Nóra

Schell Martin

Gáll Norbert

Balázs Dávid

 

Jelmez: Papp Janó

Díszlet: Csík György

Zene: Szirtes Edina Mókus

Fotó: Horváth Judit

Szakértő, fordító: Csantavéri Júlia, Pintér Judit

Ötlet, dramaturg: Szemán Béla

Koreográfus: Nemes Zsófi

Rendező: Szemán Béla

 

 

2014. 12. 17. 19:00 Marczi Közösségi Tér

Az előadás megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

 

Forrás: Nemzeti Táncszínház

 

 

süti beállítások módosítása