Ukrán válság - Anna Netrebko szakadár vezetővel jelent meg

 

nna Netrebko világhírű orosz operaénekes az ukrán szakadárok egyik vezetőjével pózolt, miután a sztár egymillió rubelt (4,6 millió forint) adományozott a donyeci operaházának.

A 43 éves szoprán egy szentpétervári sajtótájékoztatón elmondta: donyecki kollégái a hadsereg és a felkelők közti harcok miatt "bombazápor" közepette járnak a próbákra.


"Bármit megtennék, hogy a művészetet támogassam ott, ahol erre ma különlegesen szükség van" - jelentette ki Netrebko a donyecki operaházra utalva, amelynek finanszírozását az ukrán kormány felfüggesztette.

 

Anna Netrebko


Oleh Carjov, az önkényesen létrehozott, a szakadár területeket tömörítő "Új-Oroszország" parlamenti elnöke megígérte, hogy átadja a sztár adományát. Ezután Netrebko Carjov oldalán Novorosszija, azaz Új-Oroszország zászlajával pózolt. Új-Oroszországnak nevezik a fegyveres felkelők Donyeck és Luhanszk térségét. Carjov neve más szakadárokéval együtt az Európai Unió szankciós feketelistáján szerepel.


Az ukrán média dühösen reagált Netrebko adományára és a Carjov oldalán való fellépésére.


"A díva egy szóval sem említette, hogy a donyecki zenészek szenvedéseit a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki köztársaság háborúja okozza" - írta a ukrán Obozrevatel.com oldal.


A két ország közötti feszültségek ellenére vasárnap jótékonysági gálát tartottak a moszkvai Nagyszínházban orosz, ukrán és francia táncosok a kijevi balettintézet javára.

 

süti beállítások módosítása