"Már hat éve meg kellett volna fulladnunk" - Lukáts Andor válaszolt

A Sanyi és Aranka Színház nyár elején támogatás híján kénytelen volt bezárni, ősszel azonban újraindult a munka. Lukáts Andor alapítót a 168 óra kérdezte.

 

A 168 óra cikkéből:

 

Lukáts Andor elmondta, mecénásokat már el sem kezdett keresni. "Korábban már annyi helyen kilincseltem, próbáltam pályázni - önkormányzatnál, minisztériumnál, cégeknél -, hogy elegem lett belőle. A koldulás megalázó, ráadásul minden beszélgetés után azt éreztem: hiábavaló az erőlködés. Megtapasztaltam: a gazdag ember mifelénk nemigen segít. A szegény abból a kevésből is, amennyije akad, inkább kiáll a sorstársai mellett" - tette hozzá.


Már csaknem beletörődött a búcsúba, amikor mégis támadt egy ötlete: meghív egy-két játszóhely nélküli csapatot, amelyek átvállalják egy részét a fenntartás költségeinek, és a bevételből is arányosan részesülnek. Egyre többen jelentkeztek, jelenleg négy-öt alkalmi társulás dolgozik náluk. Bán Jánosnak, Csuja Imrének, Máthé Zsoltnak van estje, Verslábak neccharisnyában címmel négy fiatal színésznő mutatott be izgalmas produkciót, folytatódik Karsai György görög drámákra épülő színházi beavató sorozata, beszélgetős estéiknek pedig Spiró György volt minap a vendége - számolt be Lukáts Andor.

 

Lukats

 

 

Arra a kérdére, hogy mit jelez a "társbérleti konstrukció" népszerűsége, Lukáts Andor úgy felelt: A szakma siralmas helyzetét. "A társbérlők többsége társulat nélküli művész, ám pénz és helyiség nélkül is szeretne dolgozni. Ha lenne mögöttük legalább bt., kft., ami pályázhatna: független alkotókként akkor sem remélhetnének támogatást. Számukra lett egyfajta 'éjjeli menedékhely' a Sanyi és Aranka Színház. Abban reménykedve, hogy az önkormányzat nem talál kivetnivalót ebben a felállásban" - fogalmazott a színház vezetője.

 

"Az önkormányzat a színház megnyitása előtt kifizette a felújítás költségeit, de egyebekben nemigen segített. Nemrég leállt a fűtés, áthívtam a szomszédos gázszerelőt. Azt mondta: már hat éve - mindjárt a nyitás után - meg kellett volna fulladnunk, mert a kémény alkalmatlan a funkciójára. Annyi szén-monoxidot szívtunk be, hogy túlélésünk ellentmond a természet törvényeinek. A kéményt akkor rendbe tették, a gázkazán javítását az önkormányzat fizette. Az öt villanykályha bérleti díját, amellyel a pauza alatt fűtöttünk, már én álltam. Miután a színházat bérlem az önkormányzattól, levélben elküldtem a számlát, de máig nem reagáltak" - mesélte Lukáts Andor.

 

A teljes interjú a 168 órában olvasható.

 

süti beállítások módosítása