Bolha a fülbe - Mérő Béla Ukrajnában vitte színre

A Herszonban működő ukrán Kulisha Akadémiai Színház viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház rendezője Georges Feydeau Bolha a fülbe című komédiáját. A bemutató december 20-án lesz.

A Fehér Rózsa-díjas Merő Bélának ez lesz a hatodik rendezése az ukrajnai teátrumban, és most viszi színre harmadszor Feydeau a kritika által sokszor lenézett művét. „Feydeau-t a franciák Moliére után a legjobb vígjátékírójuknak tartják. Az írót annak idején a szocialista-entellektuel irodalomelmélet bélyegezte semmirevalónak, ami nagyon felületes minősítés, precízség, óraműpontosság, nagy mesterségbeli tudás kell a bemutatásához” - mondta a rendező.  

 

Merő Béla elismerte, hogy komoly társadalmi mondanivalót nem hordoz a szerelemről, hűtlenségről, látszatról, csapdákról és félreértésekről szóló, 1907-ben írt komédia. „Mindössze az az emberi tanulsága, hogyha őszinték lennénk egymáshoz, sok bonyodalmat elkerülhetnénk.” Hozzátette: harmadik rendezésekor az izgatta, hogy „a commedia dell' arte és a farce eszközeit hogy lehet ebben a műben alkalmazni”.    

 

mero m

Mérő Béla (forrás: Jókai Színház)

 

A kulturális különbözőségekre vonatkozó kérdésre válaszolva Merő Béla elmondta: a próbák során többször érezte az ebből fakadó akadályokat. A címet is megváltoztatták Csintalan szerelemre, mivel az ukránok számára az eredeti cím értelmezhetetlen volt. „A poénok megértése is sok gondot okozott. A színészek nem mindig tudták azokat feldolgozni, értelmezni. Meg kellett keresnünk az ukrán kultúrkörben felfogható megoldásokat” – hangsúlyozta a rendező, aki hozzátette, ennek ellenére a színészek nagyon élvezik a próbákat, azok a munkatársak is sokszor ott ülnek velük a nézőtéren, akik nem játszanak a darabban.   

 

A jelenlegi ukrán helyzetről Merő Béla elmondta: „Herszonban közvetlenül nem érződik a háború, de valahogyan szinte minden családot érint. Régi ismerőseim meg-megállítanak az utcán, s érdeklődnek, mit fogok rendezni. S örömmel fogadják a komédiát. Elegük van a politikából, a szenvedésből, a tragédiákból. Szeretnének egy rövid időre elfelejtkezni a negatív dogokról. S ha a bemutatóm boldogságot, örömet és felszabadultságot okoz a nézők számára, elérte a célját”.   

   

A művész kiemelte, hogy bár szívesebben rendez tragédiát, most örömmel vállalta a komédia színre vitelét. Merő Béla szerint akkora az érdeklődés a darab iránt, hogy a december 20-i bemutatóra és az azt követő néhány előadásra már nem lehet jegyet kapni.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása