Meghalt Sánta Ágnes művészeti titkár – Márton Éva emlékezik

Elhunyt Sánta Ágnes, a szolnoki Szigligeti Színház egykori művészeti titkára, aki 1982-ben megkapta a művészeti titkárok elismeréséért járó Bálint-emlékgyűrűt. Márton Éva búcsúzik tőle.

"Jött a fájdalmas hír: meghalt Sánta Ági.

 

Sokaknak talán a név nem ismerős, de nagyon sokaknak igen. Színházi „háttér munkás” volt, művészeti titkár és a híres színházi iskola növendéke, majd tanára. Szegeden Horkics Erzsike mellett tanulta meg, majd vitte tovább e nagyon szép, de sokszor nagyon nehéz szakma teendőit a negyvenes, ötvenes években. Az 1960-as évek elején került a Szolnoki Szigligeti Színházba, ahol nyugdíjba vonulásáig 1982-ig dolgozott.

 gyasz

 

Azt írtam, hogy tanár volt, hiszen én magam tőle tanulhattam öt éven keresztül a szakma csínját-bínját. Türelemmel és hihetetlen odaadással vallotta azt, hogy a színház nem egy munkahely, hanem egy életforma. Tökéletesen igaza volt és van. Nemcsak a színművészek vallják azt, hogy akit a „színházi deszka szaga” megcsapott, az nem tud szabadulni, hanem mi is, akik részesei lehetünk egy-egy előadás megszületésének – igaz csak „hátulról”.

 

Tanítómesteremnek vallom, hiszen azt, hogy még mindig ezen a területen dolgozom, immár harminchét éve azt neki köszönhetem. Megtanított az alázatra, a csöndességre, a szeretetre.

 

Nagyon köszönöm, nyugodj békében."

 

Márton Éva

 

süti beállítások módosítása