Kerekes Éva kapta az Ivánka Csaba-díjat

Kerekes Éva színművész, az Örkény István Színház  társulatának tagja kapta idén az Ivánka Csaba-díjat.

 

Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását – elhivatottságtól vezérelt, klasszikus és kortárs színművekben egyaránt hiteles, színpadon, filmen, televíziós produkciók sokaságában nyújtott, az emberi lélek mélyrétegeit feltáró ihletett, intuitív alakításaiért,  -  rendkívül igényes, a pályatársak és a közönség szeretetét, megbecsülését egyaránt kivívó művészi munkájának elismeréseként.

 

A díjat egy  pályatársakból álló kuratórium  ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2014. december 15-én, PAPP ZOLTÁN és HÁMORI ILDIKÓ színművészek adták át.

 

kerekes-eva

 

Kerekes Éváról:

 

KEREKES ÉVA Jászai-Mari-díjas, Érdemes művész, 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre és Huszti Péter osztályában. 1988-1996 között a Radnóti Színház tagjaként aratta első sikereit. Ezek után  5 éven át szabadfoglalkozású színművész volt. 2001-től a Madách Színház művésze volt, majd 2004-től  napjainkig, az Örkény István Színház társulatának tagjaként számos produkció főszerepében aratott megérdemelt sikereket, miközben vendégművészként is  fontos előadásokban szerepelt, többet között a Katona József Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Komédium, a Szentendrei Teátrum, Szkéné Színház, a Vígszínház, a  Tatabányai Jászai Mari Színház, előadásaiban.

 

Színpadi múltja a magyar és a világ drámairodalmának legendás szerepeiben bővelkedik. Volt ARIEL Shakespeare Viharjában, LIZI a Pygmalionban, MICI Tábori György Jubileum című művében, s több mint tíz éven át játszotta ROSE szerepét A pulóvergyűjtőben. Volt ARKAGYINA Csehov Sirályában, MRS. SMITH Ionesco Kopasz énekesnőjében, BEATRICE Miller Pillantás a hídról című drámájában, FANNY a Kávécsarnokban, FRICIKE a Jógyerekek képeskönyvében, EGÉRKE a Macskajátékban, AASE a Per Gyntben, MADELEINE BÉJART Bulgakov Képmutatók cselszövése című színművében, VIZYNÉ az Édes Annában, RANYEVSZKAJA Csehov: Meggyeskertjében.  Egyik legnagyobb sikerét ARTURO UI megformálásával aratta, amely alakításával 2010-ben elnyerte A Legjobb női főszereplő,  kategóriájában a POSZT és a Színikritikusok díját is. Azóta is sikert sikerre halmoz, legutóbb  Tatabányán, a Jászai Mari Színházban BLANCHE DUBOIS, és az Örkény István Színházban, ÜBÜ MAMA szerepében.


Jelentős szerepeket játszott emlékezetes alakításokat nyújtva filmen és televíziós játékok sokaságában is. Fontosabb filmjei: Hanussen, Zsötem, Édes Emma, drága Böbe, Franciska vasárnapja, Szracsatella, Szezon, Üvegtigris, A nyomozó, - televíziós játékai: Aranyidő, Margarétás dal, Három boltoskisasszony, Árvák, Szarajevó Kávéház, A vörös bestia, Kávéház, Régimódi Történet, Adás, Terápia, Hacktion.

 

Ivánka Csabáról:

 

IVÁNKA CSABA (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban  SZAKÁCSI SÁNDOR, CSERNUS MARIANN, MIHÁLYFI BALÁZS, BUBIK ISTVÁN, VÉGH PÉTER, KÉZDY GYÖRGY, KUBIK ANNA, KOVÁTS ADÉL, ŐZE ÁRON, BÁN JÁNOS, TÓTH ÉVA, HIRTLING ISTVÁN színművészek és FEKETE MARI zenei vezető nyerték el.

 

süti beállítások módosítása