Szeretlek, Faust - Pozsgai Zsolt saját művét rendezi Szabadkán

Pozsgai Zsolt Mindszenty - Szeretlek, Faust című, a magyar történelem XX. századi történetét az esztergomi érsek, hercegprímás életén keresztül bemutató darabját tűzi műsorra a szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken a szerző rendezésében.

 
Pozsgai Zsolt az MTI-nek felidézte: Mindszenty József hamvainak hazahozatalakor kérte fel a zalaegerszegi színház 1992-ben egy dráma megírására. A munkához akkor fogott hozzá, amikor megtalálta a témát: "Mindszenty József és Jávor Pál találkozását 1944-ben, Sopronkőhidán, amikor a magyar értelmiség színe-javát hurcolta magával a visszavonuló német hadsereg" - mondta.
 
Az író kitért arra, hogy a színház, bár elfogadta és elkezdte próbálni a művet, végül nem mutatta be azt. Pár évvel később a tatabányai Jászai Mari Színházban Kiss József rendezésében vitték színre a darabot, és elindult az immár tizennyolc éve tartó sikersorozat - fogalmazott Pozsgai Zsolt.
 
Hozzátette: ezt az előadást Budapesten is évekig játszották a Thália Színházban, a Pesti Vigadóban, a Madách Stúdióban és pár éve az Újszínházban is láthatta a közönség. "Eljutottak vele tengerentúlra, és tévéfilmet is forgathattam belőle a Magyar Televíziónak" - mondta a rendező, kiemelve, hogy 1999-ben Bostonban is bemutatták angol nyelven, amerikai színészekkel a darabot.
 
szeretlek faust
 
A drámában egy cellában raboskodik Jávor Pál és Mindszenty József, akit végigvezet életének fontosabb állomásain a színész, hogy az érsek dönthessen: vállalja-e ezt a tragédiákkal terhelt életet tovább. A műben felvonul a XX. századi magyar történelem számos figurája, Szálasi Ferenctől Kodály Zoltánon és Rákosi Mátyáson át VI. Pál pápáig - sorolta a szerző.
 
Pozsgai Zsolt felidézte: a szabadkai színház új igazgatója, Andrási Attila kérte fel a rendezésre, a darabot is ő választotta. A színház eddig egy másfajta, alternatív jellegű műhely volt, most egy hagyományosabb színházi formát szeretne az igazgató - tette hozzá.
 
"Szabadkán működik a Kosztolányi Színház, mely egy valódi művészettel megáldott kísérletező műhely, e mellett a város magyar lakossága számára valóban hasznos, ha létezhet egy színház, ahol a magyar klasszikusok, Miller vagy Ibsen művei darab- és színészközpontú rendezésben kerülnek a nézők elé" - hangoztatta Pozsgai Zsolt, kiemelve: így igazán színes a választék.
 
"A szabadkai színházban nagyszerű színészeket találtam, kreatívak, nyitottak" - fogalmazott a rendező, hozzátéve: "bár minden igazgatóváltás velejárója a bizonytalanság, a lelki sérülések - ez a próbafolyamaton nem látszott meg".
 
Mindszentyt vendégként Molnár Zoltán, Jávort Csernik Árpád játssza. Az összes többi figurán G. Erdélyi Hermina, Pámer Csilla, Pálfi Ervin, Hajdú Tamás és Kucsov Borisz osztozik.
 
Pozsgai Zsolt kitért arra: december 17-én Grazban tartják Gina és Fidel című darabjának ősbemutatóját, a bemutató előkészületei jól haladnak. "Napi szinten kapcsolatban vagyunk, remélem, jól sikerül" - mondta, hozzátéve: szabadkai munkája miatt ugyan nem láthatja a bemutatót, de a két ünnep között ellátogat a színházba.
 
Forrás: MTI
 

 

süti beállítások módosítása