Kóti Árpádot köszöntötték a Nemzeti Színházban

December 12-én az Éjjeli menedékhely után köszöntötte a társulat és az igazgató a Nemzet Színészévé választott Kóti Árpádot.

Törőcsik Mari, aki a főiskolán Kóti Árpád osztálytársa volt, így emlékezett a fiatal színészre: "Ő volt a legnagyobb Lear". 

 

koti arpad eoszfoto 0493

fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A 2006-os debreceni bemutatóra gondolt, amiről a kritikák is elismerően nyilatkoztak. Molnár Gál Péter így írt róla: "Nem királykodik: király. Póztalan középhangja zeng, betölti az épületet. Kóti Árpádnak úgy zenél a hangja, mint utoljára Bessenyeinek. Képes erőt sugározni. Gyengéd szeretetet. Tud halk lenni, és annyi erő van agg uralkodójában, hogy nemcsak az ország terhét, de még a hegyeket is el tudná hordani. Bölcsen - és nem szeszélyből - átengedi az uralkodást. És hiszi, jól elrendezte a dolgát. (...) Tekintetében zajlik le a dráma. Odabenn dúl a kétségek és összeomlások vihara. Kóti figyeli a világot. Teljes erővel megérteni kísérli az emberi természetet. (…) Egy nagy színész összefogott, tömör eszközökkel előéli Lear tragikumát" – idézte a teátrum beszámolója a Kóti Árpád alakításáról szóló írást.

 

koti arpad eoszfoto 0544

 

 

Kóti Árpád ezen az estén azt is elárulta, hogy Bodrogi Gyula és Csurka László mellett ő is ott volt Törőcsik Mari udvarlóinak sorában: „Hárman is szerelmesek voltunk belé, Csurka Laci, Bodrogi Gyula, meg én... A Bodrogi nyert. Hogy milyen osztálytárs volt? Nagyon jó, csak keveset láttuk. Akkor őt már folyamatosan vitték a filmesek. Óriási sztár volt, de nem éreztette senkivel.” – mondta. A Nemzet Színészét Vidnyánszky Attila az előadás után így hívta a színpadra: "Engedjék meg, hogy egy igazi nagy színészt szólítsak a színpadra, akit valószínűleg sokkal kevesebben ismernek, mint megérdemelné, mert egész életében a vidéki nézőt szolgálta. De hogy mennyire nagy színész, legyen arra bizonyíték, hogy a mellettem álló Törőcsik Mari és még tíz nagy színésze az országnak őt választották maguk mellé, a következő Nemzet Színészének. Erről adok át neki most egy hivatalos okmányt. Fogadják sok-sok szeretettel Debrecen nagy színészét, a Nemzet Színészét, Kóti Árpádot!" A Nemzet Színészét álló tapssal fogadta a közönség. 

 

Forrás: Nemzeti Színház, szinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása