„Érzem, hogy szeretnek itt” – Stief Magda újra Kolozsváron játszik

Stief Magda, a Kolozsvári Színház örökös tagja több évtized németországi tartózkodás után visszatér Az öreg hölgy látogatása címszerepére. Lapszemle.

Stief Magda Németországban többfelé játszott, a színiakadémián docensként tanított. Valaha nagy szerepeket alakított Kolozsváron, éppen amikor eljött, egész Romániában az év legjobb színésznőjének választották. És most visszatér Kolozsvárra Az öreg hölgy látogatása címszerepét eljátszani Tompa Gábor rendezésében. Január 7-én lesz a bemutató.

 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház cikkéből:

 

Stief Magda beszámolt arról, miért hagyta ott annak idején Erdélyt. ”Vlad Mugur rendezővel dolgoztam a Három nővérben. Ő kapott egy útlevelet Olaszországba, és megkérdezte tőlem, hogy nem tartanék-e vele. Ő a román Nemzeti Színház igazgatója volt, de akkoriban a rendezéseit betiltották. Ceausescu akkoriban tervezgette a kultúrforradalmat. Fölhívatta magához az ország összes színházigazgatóját, volt egy nagy gyűlés. Ezen Vlad megértette, hogy sötét jövő következik. (…) Tán még ő se tudta, hogy mi lesz az olasz útból. (…) Én pedig nehéz helyzetben voltam, mert a kislányom még Romániában volt. Arra gondoltam, hogy a lányom jövője szempontjából jobb lesz, ha kint maradok, és őt majd kihozom magamhoz. És ez így is lett.” – mondta el a színésznő, majd arról beszélt, mi mindent hagyott akkor a háta mögött akkor Románia legsikeresebb színészeként.

 stief m

Stief Magda (forrás: nepszava.hu)

 

„A mesterségemről le is mondtam. Vlad közölte velem, hogy ha kint maradunk, lehet, hogy soha az életben nem fogok színpadra lépni. (…) Volt egy nagyon nehéz időszakunk, tisztítóban vasaltam, ő pedig úgy árult könyveket, hogy lakásokba kellett becsengetnie. Akkor nyomorogtunk, de rengetegen mentek ilyen nehéz időszakon keresztül, akik elhagyták az országot. Egy svájci orvos barátja mondta Vladnak, hogy miért nem megyünk Németországba, ott rengeteg a színház. Így kerültünk aztán Németországba. Vladot szerződtették a konstanzi állami színházba. (…) Én is elmentem vizsgázni az igazgatóhoz, tudtam valamennyire németül, hiszen Erdélyben német óvodába jártam. (…) Konstanzban végül nagyon sokat játszottam, és ez rengeteget segített nekem. Végleg ottmaradtam volna, de az egyik kollégám azt mondta, hogy négy-öt év már elég volt, menjünk máshová is vizsgázni, nagyobb színházakba. (…) Végül több helyre fölvettek, de én a bochumi színház mellett döntöttem, mert akkoriban ott dolgozott a nagy Peter Zadek, aki forradalmasította a német színházat. Aztán Vladdal Münchenbe költöztünk, nem akartam, hogy a lányomnak annyifelé kelljen járnia, azt akartam, hogy ott fejezze be az iskolát. Vlad egész Németországban dolgozott, mindenfelé voltak szerződései, ezért megengedhette magának, hogy Münchenben saját együttest alapítson a saját nevén. Kis színházakban előadásokat csináltunk. Ezekhez már dotációt is kaptunk. Miután pedig Ceausescu megbukott, Romániában is készítettünk előadásokat, az év egyik felét ott töltve, a másik felét pedig Németországban. Gyönyörű előadásokat hoztunk létre Kolozsváron is.” – mesélte a színésznő élettörténetét.

 

stief

Stief Magda (forás: pinkdama.ro)

 

Stief Magda arra a kérdésre is válaszolt, milyen párhuzamokat talált élete és a Cseresznyéskert-beli Ranyevszkaja szerepe között, ami legendás alakítása volt még Kolozsváron. „ (…) Ebben az előadásban még a tapéták is leváltak a falról abban a házban, amit a szereplőknek el kell hagyniuk. Amikor utoljára játszottuk a produkciót, egy darab tapétát elloptam, és berámáztattam. Ahogy az előadásban Ranyevszkajaként is téptem le tapétát, és vittem magammal.” –árulta el, majd az Öreg hölgy látogatása címszerepéről, az idős színésznőknek járó jutalomjátékról beszélt.

 

„Rá kellett jönnöm, hogy ez a szerep nem fejlődik sehová. Ezért töröm a fejem, hogyan lehet ezt a szörnyeteg nőt, aki visszatér szülőfalujába bosszút állni, eljátszani. Vannak emberi oldalai is, ezeket keresem. Nekem gyönyörű élményeim fűződnek a kolozsvári színházhoz, csodálatos szerepeket játszottam, érzem, hogy szeretnek itt. És most én vagyok az, aki Münchenből idelátogat...” - mondta a színésznő.

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

süti beállítások módosítása