Semleges nemek a Jurányiban – Hámori Gabi és Vajda Milán párosa

December 18-án tartja új bemutatóját a Scallabouche társulat Hámori Gabival és Vajda Milánnal.

Ajánló a darab elé:

 

Mi történik, ha egy nőnek helyt kell állnia egy - hagyományos értelemben vett - férfi pozícióban, s mi van akkor, ha egy férfi női szerepbe kényszerül. Pedig produkál az élet számtalan ilyen helyzetet, gondoljunk csak arra, ha egy nő kerül magas vezetői pozícióba vagy pl. az apa megy gyesre az anya helyett. Természetesen ennél szélsőségesebb esetek is vannak, hiszen azzal is találkozhatunk, hogy valaki nemet szeretne váltani, mert úgy érzi, rossz testbe született.

 semleges

Vajda Milán és Hámori Gabriella (fotó: Puskel Zsolt)

 

Hol vannak a nemi szerepek határai? Vannak-e még egyáltalán? Kellenek-e egyáltalán? A Semleges nemek című produkció olyan kérdéseket vet föl, mint például mi történik akkor, ha valamelyik nem képviselője kilép az elvárt szerepből, szakít a "hagyományokkal", s mi az a hatalom, eszköz, ami egy-egy nemhez kötődik. Valóban lehetséges, hogy eltűnnek életünkből a hagyományos nemi szerepek? A társadalom vagy a biológia határozza meg inkább a világban betöltött szerepünket?

 


semleges6

 

A XXI. század olyan végpontnak tűnő válaszokhoz jutott el, amik gondolkodásra késztetnek bennünket. Mintha világunk egyre inkább a nemek közötti különbségek hol természetes, hol erőszakolt eltűnéséről szólna.

  

Alexis Latham rendező a próbák során alkalmazott közkedvelt szakmai technikája az improvizáció. Hámori Gabriella és Vajda Milán színészek ezzel a technikával, valamint saját kutatások alapján interjúszöveg-részletek, személyes és ismert történetek segítségével mesélnek erről a fontos témáról.

 

 

semleges2 

 

Semleges nemek

 

Színész:

 Hámori Gabriella

Vajda Milán

Látvány: Kálmán Eszter

Dramaturg: Garai Judit

Asszisztens: Záhonyi Enikő

Munkatárs: Sáfrány Eszter

Rendező: Alexis Latham

 

Legközelebbi előadás időpontok:

december 18. 

2015. január 14. 

2015. január 17. 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása