Verslábak neccharisnyában – Színésznők vallanak rímekben

Négy színésznő női költők verseiből állított össze egy estet, amely december 20-án látható a Sanyi és Aranka Színházban.

Az előadásról:

 

A színésznők célja az előadással, mint mondják, kettős volt. Először is szeretnének beszélni magukról. Rólunk. Nőkről. Egy nőről, négy nőről, sok nőről. Arról, hogy hogy vagyunk magunkkal, a testünkkel, a világgal, a férfiakkal, a gyerekünkkel, vagy annak hiányával, az öregedéssel, a halállal. És vannak a versek, kortárs és huszadik századi női költők művei, amiken keresztül be lehet mutatni ezeket a fontos női témákat. Nem titkolt szándékuk az sem, hogy népszerűsítsék magát a költészetet. „A vers, mint olyan, nem avíttas műfaj, nagyon is élő.” – vallják. Kompakt, lényegre törő, gyakran szellemes, sűrítménye a valóságnak.

 

A szűk egy órás est összeállításánál törekedtek rá, hogy az elhangzó művek mind külön világot alkossanak, más-más kérdéseket vessenek fel, mégis összeálljanak egységes egésszé, dacára annak, hogy tizenöt költőnő különböző stílusú verséről van szó. Tóth Krisztina, Erdős Virág, Nemes Nagy Ágnes, Falcsik Mari, Rakovszy Zsuzsa, Kiss Judit Ágnes –csak, hogy az ismertebbeket említsük – mind másról szól, máshogy, de minden versben megtalálhatja az ember önmagát.

 

 

Az alkotók ajánlója:

 

Mi, akik előadjuk a verseket, Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda és Tarr Judit, mind nagyon másmilyenek vagyunk, és ez jó. Dacára ennek a sokféleségnek, barátnők vagyunk. És, habár egy szigorúan kötött műfaj darabjait mondjuk egymás után, mégis felsejlik egy kötetlen női beszélgetés képe. Mert a cél mégiscsak az, hogy miközben „nagy” dolgokról beszélünk, mégis sok humorral, öniróniával tegyük azt. Mint amikor csak ülünk valamelyikünknél egy kanapén, egy pohár bor mellett, és próbáljuk megfejteni, hogy mégis mi ez a fura élet itt körülöttünk, és mi milyen szerepet játszunk benne épp, napról napra: mint bakfis, mint nő, mint gyerek, mint anya, mint feleség, mint szerető, és egyszercsak majd valaki, aki járt itt, aztán elmegy örökre.

 

Ajánljuk ezt az estét minden nőnek, aki szívesen körüljárná a problémáit, kételyeit, kérdéseit más aspektusból is, ajánljuk a férfiaknak, akik szeretnének többet tudni a nőkről, ajánljuk mindenkinek, aki szereti a verseket, és azoknak, akik még nem tudják, hogy szeretik őket. Meg merjük ígérni, hogy ezek után: fogják.

 

necc.preview 

 

Verslábak neccharisnyában

Játsszák:

Dobra Mária

Sárközi-Nagy Ilona

Szirmai Melinda

Tarr Judit

 

süti beállítások módosítása