Kulturális Fővárosként Riga "gyöngyszem" volt - Értékelt a lett elnök

Európa Kulturális Fővárosaként a lett főváros, Riga "egy gyöngyszem volt" - jelentette ki Andris Berzins lett elnök, megvonva az egészéves rendezvénysorozat mérlegét.

Az államfő szerint egész Lettország hasznot húzott a rendezvényekből, azokkal egy lépést tett előre az ország, s a tapasztalatok jó alapot kínálnak ahhoz, hogy 2015 első felében a baltikumi állam elsőként ellássa az Európai Unió elnöki tisztét.


A csütörtöki záróünnepségen Nils Usakov rigai polgármester is arról beszélt, hogy az EKF-cím betöltése sikert hozott, a szerte a világból érkezett vendégek véleménye pozitív volt. 

 

Riga - Latvia

 

Több mint 200 rendezvényt tartottak, a látogatói- és a médiavisszhang pozitív volt, a Rigát felkereső turisták száma 15 százalékkal nőtt a múlt évhez képest - vont ugyancsak kedvező mérleget Aiva Rozenberga, aki programigazgatóként a Force Majeure (Nagyobb erő) mottóval tartott rendezvénysorozat főfelelőse volt. 


A rendezvénysorozat fénypontját a 27 ezer énekes részvételével tartott kórusfesztivál, a komolyzene rigai születésű világsztárjainak gálakoncertje és Richard Wagner Rienzi című, Rigában komponálni kezdett operájának bemutatása jelentette, de nagy visszhangot váltott ki az új Nemzeti Könyvtár megnyitója is, amelynek keretében két kilométeres élőlánc segítségével vitték át új helyére a régi könyvtár könyvállományának egy részét.


A szervezők adatai szerint november végéig 1,5 millióan vettek részt a rigai EKF-programokon. Mágnesként vonzotta az érdeklődőket a KGB, az egykori szovjet titkosszolgálat helyi székháza, amelyet először nyitottak meg a nagyközönség előtt, és ahol több kiállítást is rendeztek, egy azóta is nyitva tart.


Az eseményeket szerény, 23 millió eurós költségvetésből finanszírozták, ezért kezdettől fogva támaszkodtak a fenntarthatóságra és a lakossági kezdeményezésekre. Szerte a városban kevés pénzből összehozott állampolgári és szomszédsági projektekbe lehetett botlani, melyeket folytatni kell - mondta a főszervező, Aiva Rozenberga


Külföldről főleg német részről mutatkozott élénk érdeklődés a rigai kulturális események iránt, a német turisták száma 37 százalékkal emelkedett idén a tavalyihoz képest lett statisztikák szerint.


Az Európai Unió 1985 óta ítéli oda az Európa Kulturális Fővárosa címet, a kezdeményezés meghirdetett célja bemutatni az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, élénkíteni az idegenforgalmat és javítani a városok imázsán külföldön és saját lakosai körében is.


Az Európa Kulturális Fővárosa titulust elsőként Athén viselte, Magyarországról 2010-ben Pécs mutatkozott be EKF-ként, a kezdetek óta több mint félszáz európai város nyerte el a megtisztelő címet.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása