Színházi újévköszöntő programokkal is vár Bécs

Bécsben színházi előadások és kabaréfellépések, Burgenlandban pedig újévi koncertek várják azokat, akik Ausztriában köszöntik az újévet.

Mint 1975 óta minden év december 31-én, így idén is előadják a Bécsi Filharmonikusok Beethoven IX. szimfóniáját a Wiener Konzerthausban. Ezt követően Klaus Eckel, Andreas Vitasek, Viktor Gernot és Gernot Kulis osztrák kabaréművészek szórakoztatják a közönséget.


A bécsi Staatsoper és a Volksoper Johann Strauss A denevér című operettjét tűzi műsorra este hét órakor.


A bécsi Musikvereinben december 31-én kora délután Johann Strauss művei csendülnek fel, este a Bécsi Filharmonikusok az indiai karmester, Zubin Mehta vezényletével adnak szilveszteri koncertet, azonban már jegyek egyik fellépésre sem kaphatók. A hagyományos újévi koncertet január elsején 11.15-től tartják.

 

silvester wien

 

A musicalkedvelők Bécs hatodik, Mariahilf kerületében található Raimund színházban a Mamma Mia!-t, az első kerületi Ronacher színházban a Mary Poppinst láthatják, jegyek még beszerezhetők mindkét darabra.


A Burgtheaterben szilveszter este Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját mutatják be, amelyet a Burgtheater idén leváltott igazgatója, Matthias Hartmann vitt még színre. Ugyanitt a Stermann und Grissemann humoristapáros a német nevettetőre emlékező Loriot-estet tart. A Volkstheaterben Maria Bill osztrák színész- és énekesnő Edit Piaf dalait adja elő.


A Theater Akzentben szilveszter délutánján Heinz Marecek osztrák színész mutatja be, hogy a szerelmes, komoly vagy természetleíró versek mellett mennyi humor rejtőzik a költeményekben. Este Nicole Beutler osztrák színésznő a Wiener Theatermusiker együttes kíséretében 1920-as években született slágereket ad elő, éjfél előtt pedig Gerold Rudle színészhumorista önálló estjével lép fel. A belvárosi Stadtsaalban Lukas Resetarits komikus mutatja be önálló estjét.


A Wiener Stadthalle rendezvényközpontban elektronikuszenei fesztivált tartanak több teremben is, a belvárosi Votiv moziban pedig Woody Allen Káprázatos holdvilág című filmjét és két másik idei francia alkotást mutatnak be. A Gartenbau mozitermében osztrák humoristák értékelik az óévet és mondják el elképzeléseiket arról, hogy mit hoz magával 2015.


Burgenland nagyszabású szilveszteri programját Kismartonban a kastély előtt rendezik. Nyolc órától a Esterházy-kastéllyal átellenben található Henrici étteremben borkóstoló kezdődik. A tartomány borainak bemutatója alatt DJ szolgáltatja a zenét, este 11 órától az osztrák Drumatical Theatre elnevezésű, ütőhangszerekkel fellépő formáció hallható. Az éjfélkor egy különleges pezsgővel koccinthatnak mindazok, akik Kismartonban töltik a szilvesztert: jövőre tartják a város tartományi székhellyé nyilvánításának 90. évfordulóját, és erre az alkalomra egyedi pezsgő is készült. Az újévet Haydn zenéjével kísért tűzijátékkal, harangjátékkal és keringővel köszöntik.


A kismartoni újévi koncertet idén is a Joseph Haydn Brass fúvósok adják. Repertoárjukban a swing és a dzsessz elemeit ötvöző zeneművek szerepelnek. A fellépés január 7-én a kismartoni kongresszusi központban lesz.


A burgenlandi Őriszigeten (Siget in der Wart) újévi operettgálát tartanak január 3-án. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület által szervezett rendezvényen fellép Debrei Zsuzsanna, Foki Vera szoprán és Hertelendy Attila, Soskó András tenor valamint az Őrségi Fantázia zenei együttes és vendégművészei.


Felsőőrön (Oberwart) a Mezo Messezentrum rendezvényközpontban tartanak szilveszteri könnyűzenei rendezvényt. Az Offenes Haus Oberwart (OHO) kulturális központ színházi előadásokat kínál szilveszter estéjén. Este tíz órakor a The TallTones című, pop- és dzsesszdalokkal tűzdelt zenés darabot mutatják be.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása