Bozó Andrea: „A karakterről mindig van egy erős vízióm”

A Merlinben kezdte pályafutását, majd Egerben folytatta, ahol társulati tagként közel egy évtizedet töltött el. A Bányavízben nyújtott alakításáért a Színházi Kritikusok Céhe díjkiosztóján a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést kapta. Lapszemle.

A Pepitamagazin cikkéből:

 

Bozó Andrea a riporter kérdésére legutóbbi, Karinthy Színház-béli szerepéről mesélt: „Karinthy Márton rendezte Nóti Károly zenés vígjátékát, A nyitott ablakot. (…) A darabban egyszerre két szerepet játszom: a vendéglős felesége, Kovácsné, illetve az orfeumi színésznő, Gréti bőrébe bújok. Az egymástól teljesen eltérő két karakter megformálása izgalmas feladat.” – árulta el, majd hozzátette:

 

„(…) A történet a boldog békeidőben játszódik, Szerdahelyen egy magyar kisvárosban, ahol ádáz küzdelem folyik a lakók, illetve a beszállásolt katonák között. A súlyos téma ellenére ez egy kellemes kis zenés bohózat tele fordulattal, humorral, és meglepetéssel.” – mondta Bozó Andrea, aki arra kérdésre is válaszolt, miért választotta a szabadúszó létformát az egri társulati tagság után.

 

bozo

Bozó Andrea (forrás: 7óra7)

 

„Igazgatóváltás történt, aminek következtében a társulat nagy része eljött a színháztól, többek között én is, mert nem tudtam azonosulni azzal a gondolkodással, ami ezt követően meghatározta a teátrum életét. Aggódtam, hiszen az ember szabadúszóként kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Féltem, hogy: hívnak-e majd, lesz-e munkám? Hiába játszottam Egerben nagy szerepeket, a fővárosban szinte mindent elölről kellett kezdenem. Szabadúszóként az első munkám a Pinceszínházban volt. Néder Panni, Krúdy Gyula szerelmi levelezéseiből rendezett egy érdekes előadást: Hát hogy szeret maga engem? címmel. Biztató volt, hogy az első produkcióban, ismét „otthon” és biztonságban éreztem magam.” –árulta el.

 

Bozó Andrea az egri évekről hosszabban is mesélt. „Ott csináltuk a Hírlap-Színház című előadást, ami új kihívást jelentett számomra. Két nap alatt újságcikkekből, improvizációkból raktuk össze az előadást, Máté Gábor vezetésével. Igazi összjáték volt ez, ami nagyon komoly színészi tréningnek is megfelelt. (…) Ennek folytatásaként született meg a Csörgess meg előadásunk, amit szintén improvizációkból állítottunk össze (…). Természetesen az Egerben töltött évek kitörölhetetlenek számomra. Szívesen emlékszem vissza a nyári színházra is. Maradandó élmény nekem többek között a Líceum udvarán bemutatott Peer Gynt előadásunk, amelyben az Egri Szimfonikus Zenekarral, az Egri Fesztivál Balettel, és a Magyar Állami Operaház szólistáival és Énekkarával közösen léptünk fel. Külön öröm volt, hogy Aase szerepét Törőcsik Mari alakította – varázslatos kisugárzása kihatott az egész produkcióra. (…)” – mondta a színésznő, aki arra kérdésre is válaszolt, milyen érzés együtt dolgozni férjével, Csizmadia Tiborral.

 banyavíz

Bozó Andrea a Bányavíz című előadásban (forrás: 7óra7)

 

„Nagyon jól tudunk együttműködni. Talán ez abból is adódik, hogy ő az az ember, aki leginkább ismer engem. Minden mozdulatomból érti és érzi, hogy mit szeretnék. Azt is tudja, hogy mikor kell a színpadon hagynia, mert egyedül kell megküzdenem a szereppel. Nekem minden megformált karakterrel kapcsolatban van egy nagyon erős belső vízióm, gondolatom. Így a szerep megformálásakor nem feladatot teljesítek, hanem próbálok vele eggyé válni. Csizi ebben szabadon enged, ugyanakkor nagyon jó szemmel terel a helyes irányba.” – fejtette ki Bozó Andrea.

 

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

Forrás: pepitamagazin.com

 

süti beállítások módosítása