"Nem akartunk tabukat dönteni" - Köleséri Sándor a Trágár töredékekről

A Trágár töredékek című felolvasóest kapcsán Köleséri Sándor színészt kérdezte a Librarius.hu.

A librarius.hu cikkéből:

 

Köleséri Sándor elmondta, hogy a Trágár töredékeket már 1996-ban látta a Kolibri Pincében Galkó Balázzsal. "Idén a különböző művek olvasása közben jutott ez eszembe és felhívtam Balázst, hogy szívesen előadnánk mi is. Ő áldását adta rá, nem kért érte pénzt sem. A felolvasó est ötlete onnan jött, hogy korábban nagy sikerrel adtuk elő Tallér Edina: Egy perccel tovább című művét Mester Szilvivel és a dráma után valami vidámabb anyaggal akartam foglalkozni. Olyannal, ami valamilyen szinten egyedi és persze érdeklődésre tarthat számot. A próbák során arra jutottunk, hogy trágár és pajzán versek, dalok pedig betanulva túl direktek lennének. Ezért van az, hogy nagyon elegánsan öltönyben és szinte pókerarccal adjuk elő ezeket. Ezért kezdi Torres Dani lágy gitárzenével is, hogy elbizonytalanítsa a nézőt. Amikor már majdnem elbizonytalanodna, akkor megjelenünk és mégis megkapja azt amire jött – csak más köntösben, mint amire számított. Általános iskolában mindenki ismerte Janus Pannoniustól Pannónia dicséretét, viszont ő írt Orsolya likáról is. Szóval szerettünk volna megismertetni a nézőket Kosztolányi, Szép Ernő és a többi – akár álnéven alkotó – irodalmár pajzán és trágár műveivel is" - mesélte az alkotó.

 

koleseri sandor

 

"Nem akartunk tabukat dönteni. Egyszerűen meg akartuk ismertetni az emberekkel az irodalomnak más szegmensét is, úgy hogy ne legyen öncélú és vulgáris sem. Egyszerűen szórakoztatni akarunk. Az egyik legtrágárabb beszédű népnek tartanak bennünket (a kínaiakkal együtt). De a francia nyelvben legalább száz megnevezése van a férfi és női nemi szervnek, csakhogy ők használják is ezeket a megnevezéseket. Valószínűleg náluk éppen ezért nem váltak trágár szavakká" - mutatott rá Köleséri SándorA színész hozzátette: folyamatos keresésben és gyűjtésben vannak, januártól már próbálni is fogják ezeket, majd beépítik a műsorba. 

 

Arra a kérdésre, érik-e rossz élmények a termete miatt, Köleséri Sándor így felelt: "Rossz élmények a mai napig érnek és valószínűleg érni is fognak, valószínűleg ezzel nemcsak én vagyok így. A lényeg az, hogy ezeket hogyan tudom feldolgozni. Ma már azt gondolom, hogy aki bánt, az önmagát minősíti. Tisztában vagyok termetemmel és azt hiszem jó és rosszabb tulajdonságaimmal is. Nem építek légvárakat és azzal is tisztában vagyok, hogy rengeteg frusztrált ember van. Nekik, amikor engem meglátnak, éppen kapóra jövök alacsony termetemmel. De ha ők azt gondolják, nálam többet érnek: lelkük rajta. Ma már nem állok meg ilyen emberrel beszélgetni, nem akarom meggyőzni és megváltoztatni sem. Nem süllyedek le az ő szintjére, annál jobban tisztelem az életemet és nem tékozlom időmet rájuk."

 

A színész elmondta, szeretne még többet játszani, és örömére szolgálna, ha nemcsak törpe szerepekben gondolkodnának benne és mernének formabontó karaktereket is rábízni. "Szívesen mutatnám meg személyiségem mélyebb oldalát is, remélem majd ezeket is bevonzom és esélyt kapok a bizonyításra. Szeretném kihozni magamból a maximumot és közben folyamatosan fejlődni. Régi vágyam, hogy legalább egyszer együtt dolgozhassak például Ascher Tamással vagy Zsótér Sándorral, Mundruczó Kornéllal, Alföldi Róberttel, Bodó Viktorral, Pintér Bélával" - sorolta Köleséri Sándor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

A Trágár töredékek következő előadásai:

2015. január 17., 20:30. Winestage (VII., Síp utca 5.)
2015. január 23., 19:30. Szegedi Pinceszínház

 

 

süti beállítások módosítása