Fekete György: "Az MMA feladata utakat teremteni"

Eredményes évet zár a Magyar Művészeti Akadémia, amely új elnökséget választott az idén, véglegesítette rendes tagjai számát és első alkalommal átadták a Nemzet Művésze díjakat is - mondta el Fekete György, a köztestület elnöke az MTI-nek adott évértékelő interjúban.

Felhívta a figyelmet arra: hosszú utat jártak be ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Felidézte az elmúlt évek eseményeit, azt, hogy az akadémia egyesületből köztestületté vált, bekerült az alaptörvénybe és tagjai a kulturális döntések nagy többségénél jelen vannak. Mint mondta, a megfelelő költségvetési kereteknek köszönhetően most már a szellemi munkára koncentrálhatnak. 
"Olyan eredményeket tudunk majd letenni a következő három évben, amelyek méltók Magyarországhoz, ahhoz a 12 millió magyarhoz a világban, akik - erejükön túl - mindig művészetbarátok voltak" - fogalmazott.

 

mma


Fekete György kiemelte, hogy Magyarország mindig létrehozta a nagy művészeti teljesítményeit, sokszor volt Európa élvonalában, ezért az MMA feladata most a pozitív erőket jó irányba terelni, valamint utakat teremteni a művészeti teljesítmények kibontakoztatásához.


Elmondta, hogy a kormány határozata értelmében az Andrássy út 101. szám alatt található, a Bajza utca sarkán elhelyezkedő két épületből álló ingatlan-együttesbe, az egykori MÚOSZ-székházba költöznek az MMA irodái a műemléki és védett épület felújítási munkálatainak végeztével, amelyek 2015-ben kezdődnek el. 


Az MMA és titkársága 2012 márciusától a Vörösmarty téri Kristályházban bérel irodahelyiségeket, de a bővülő köztestületi tevékenység miatt szükségessé vált egy megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító épület kiválasztása. 


A Pesti Vigadó - amely 2014. március 1-jével a köztestület tulajdonába került - nem alkalmas az adminisztráció befogadására, mert az épületben kevés az irodahelyiség. "Végleges hely kell a több tízezer darabos könyvtárnak, de a konferenciaterem, a titkárság, az elnökség, az adminisztráció és a különböző főosztályok - pénzügyi, szervezési és dokumentációs - is itt kapnak majd helyet. Ez a következő három évben valósulhat meg" - mondta Fekete György. 

 

Az elnök hozzáfűzte: az Andrássy úti székház elhelyezkedése miatt is megfelelő, mivel közel van a Műcsarnokhoz, emellett a Liget Budapest projektben is sok tennivalójuk lesz, hiszen képviselőik az építészeti bírálatokban és a projekt zsűrijében is benne vannak. 
 A Műcsarnokkal kapcsolatban elmondta: a kiállítóhelyen irodalmi programokat, koncerteket és könyvbemutatókat fognak tartani, amely így a látogatói kör szélesedését vonja majd maga után.

 

Kitért arra is, hogy az elmúlt időszak egyik nagy eredménye az új elnökség megválasztása, végleges lett a rendes tagok létszáma, a tagozatokban folyó élet felélénkült és törvényben szerepel a köztestületi nem akadémikus tagok kategóriája is, valamint novemberben 69 alkotónak átadták a Nemzet Művésze díjat is, most első alkalommal.

 

Beszélt arról is, hogy a Budakeszi úton található Hild-villa ad majd otthont a művészetelméleti kutatóintézetnek, amely valószínűleg "referatúra szinten" fog elindulni. 


"Az intézet munka bizonyos fokig a magyar művészettörténet-írásnak és elméleti munkának, még a kritikai munkának akár a kritikája is lehet" - fogalmazott, mert szándéka szerint a magyar művészeti teljesítmények "egybeírása" tovább nem halasztható.

 

Fekete György a Pesti Vigadó programjai közül felhívta a figyelmet a Film- és Fotóművészeti, valamint a Képzőművészeti Tagozat Humántapéták című tárlatára és Supka Magdolna emlékkiállítására, a jövő évi kiállítások közül pedig kiemelte a X. Ötvösművészeti Biennálét.

 
Emellett kitért arra is, hogy a nemrég nyílt, 160-170 néző befogadására alkalmas színház a felolvasóestek mellett többnyelvű konferenciára, felolvasóestekre, kamaraszínházi előadásra, táncra, kamarazenére, filmvetítésre is alkalmas, így remélhetőleg több tagozat helyszíne is lehet. 


Mint mondta, rengeteg a tennivaló, de "alakulnak azok a közösségek az akadémián belül, akik a munkát tovább tudják majd vinni".

 

 

 

 

süti beállítások módosítása