„Adjon Isten minden jót!" - Újév-köszöntő a Művészetek Palotájában

Őseink szokásai, tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe: kétfelvonásos előadással köszönti az új esztendőt az MTVA és a Hagyományok Háza, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait január 6-án a Művészetek Palotájában.

 

ujevkoszonto 150106 01-7

Fotó: Dusha Gábor

 

A szokásanyag, amelyből merítenek, rendkívül gazdag, a moldvai „urálástól" a dunántúli regölésig. Az új év szerencsés elindításában segítségükre lesz a Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttes és Jászság Népi Együttes, valamint a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadának résztvevői, győztesei, köztük a közönség kedvence, a fiatal csángó tanító, Vaszi Levente is.

 

A fiatalokkkal együtt énekel Sebestyén Márta, Berecz András, Herczku Ágnes is Pál István Szalonna és zenekara kíséretével. A koncert háttérvetítését Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész válogatta saját képeiből.

 

ujevkoszonto

 

Kelemen László főigazgató levele az Újév-köszöntő kapcsán

 

Kedves barátaim, népművészetet kedvelők és művelők!

 

Mostanában, úgy tűnik, egy kicsit gyakran írok, de hát az életünk hozza ezeket az alkalmakat, ráteszem a levelet a tovafutó patakra, hadd vigye...

 

Szóval, úgy gondoltam, vagyunk már elég erősek – mondanivalónk meg mindig volt, néha sok is –, hogy mi magunk teremtsünk hagyományt, ahogy pl. az osztrákok az újévi Strauss-koncertekkel. Belevágtunk tehát, sok pénzért kibéreltük a Művészetek Palotája nagytermét, megkértünk sok jó előadót, kollégát (fel sem tudom őket mind sorolni hirtelenjében – a primissima Jászság Népi Együttes és Magyar Állami Népi Együttes, Szalonnáék, Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Berecz András, Agócs Gergely, akikhez hozzávettük a fiatalabbakat – Kacsó Hangát, Vaszi Leventét, Zsikó Zoltánt, a Csercsel négyest, a Tokos zenekart. Ezt kiegészítettük olyan mesterekkel szerte a Kárpát-medencéből, mint Eke Péterné Simon Mária Buzából, Jámbor István „Dumnezeu" Szászcsávásról, Kodoba Florin Magyarpalatkáról, a técsői Cherniavec testvérek vagy a királyhelmeci Dobcsák testvérek Felvidékről), s szerkesztettünk egy, a hagyományainkat parádés előadókkal felmutató újévi műsort.

 

Az impozáns névsor végére csak a nevek leírásában elfáradtam... és ők mind itt lesznek január 6-án, ebben a közös műsorban, ahol remélhetőleg zeng majd a szív és szárnyal a lélek. És akik most a kiváló előadók közül kimaradtak, szándékunk szerint a következő új évben folytatják, hiszen nekünk sokkal több jó előadónk van, mint az osztrákoknak, nem szorulunk „importra".

 

Amiért mégis levelemet írom, az természetesen a segítség kérése.

 

Kérlek Benneteket, segítsetek! Rövid az idő, és fontos lenne megmutatnunk magunkat, nemcsak a színpadon, de a nézőtéren is. Segítsetek, kérlek, hogy a híre az előadásnak mindenkihez eljusson, akit ez a kultúra és ez a kezdeményezés érdekelhet. Osszátok meg a hírt Facebookon, e-mailen, twitteren. Hívjátok el barátaitokat, ismerőseiteket. A jegyárakat nem tettük a parádés névsorhoz képest magasra (1000­-5000 Ft), akár karácsonyra ajándékozhatók, hiszen már elérhetők az interneten is (http://hagyomanyokhaza.jegy.hu/auditwiev.php?eid=280250&aid=6420&vid=203), illetve az Interticket hálózatában szerte az országban.

 

Vízkereszt (Kiskarácsony) napja legyen a mi ünnepünk is, a kárpát-medencei egységes, hagyományos, magyar kultúráé.

 

Mindenkinek boldog, nyugalomban töltött Karácsonyt, hagyományokban gazdag új évet kívánok!

 

Kelemen László

 

ujevkoszonto 150106 04-10

Fotó: Dusha Gábor

 

 

„Adjon Isten minden jót!" - Újév-köszöntő a Művészetek Palotájában
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
2015. január 6., 19:30


Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök

 

Közreműködők:

 

A néphagyomány mesterei a Kárpát-medencéből:
- Cherniavec József és Cherniavec György (Técső, Kárpátalja)
- Dobcsák Béla és Dobcsák János (Királyhelmec, Felvidék)
- Eke Péterné Simon Mária (Buza, Erdély)
- Jámbor István „Dumnezeu" (Szászcsávás, Erdély)
- Kodoba Florin (Magyarpalatka, Erdély)

 

Szólisták:
- Agócs Gergely
- Berecz András és Berecz István
- Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf
- Herczku Ágnes
- Hetényi Milán
- Kacsó Hanga Borbála
- Kubinyi Júlia
- Sebestyén Márta
- Varga Veronika
- Vaszi Levente
- Zsikó Zoltán

 

Együttesek:
- Cirkalom együttes és zenekara (Topolya, Délvidék)
- Csercsel énekegyüttes
- Jászság Népi Együttes
- Magyar Állami Népi Együttes és zenekara Pál István „Szalonna" vezetésével
- Tokos zenekar (Kolozsvár, Erdély)
- Zerkula Zenekar, Szellő Táncegyüttes (Gyimes, Erdély)

 

Szerkesztők: Agócs Gergely, Kelemen László, Mihályi Gábor

 

A Hagyományok Háza és az MTVA közös produkciója.

 

Forrás: mupa.hu, tanckritika.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása