Nemzeti Újévi Gála lesz az Operettszínházban

Rendhagyó, nemzeti gálaműsorral köszönti a Budapesti Operettszínház az újévet.

A minősítés 2012 óta a színház sajátja, így idén először a szintén nemzeti társintézményekkel közösen létrehozott gálaműsorral várják a közönséget az év első estéjén.

 

ujev 1

 

"Magyar és nemzetközi tradíció is, hogy az újév az operett jegyében telik. A világ legkülönbözőbb pontjain csendülnek fel ilyenkor Strauss vagy Kálmán Imre dallamai. Úgy gondoltuk ez egy jó alkalom arra, hogy meghívjuk a nemzeti minősítésű társintézmények művészeit egy közös programra.

Ezért kapta idén először a nemzeti címet a már hagyománnyá vált újévi operett gálánk. A műsor vendégeinktől színesedik, nézőink ünnepi változatos összeállítást láthatnak más intézmények munkájából is, ízelítőt kapva így az olyan társművészeti ágakból, mint a néptánc vagy a balett. Természetesen a hangsúly az operetten marad. Annál nagyobb boldogság, minthogy az estére már minden jegy elfogyott, nem is kellhet egy intézményvezetőnek.

Külön öröm és jó hír azonban, hogy a gálát élőben közvetíti a Magyar Televízió 1-es csatornája, így senki nem marad le és még több emberhez eljut az élmény, amit adni készülünk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az új év első estéjén színházunk produkciója látható majd a közszolgálati csatorna műsorán" - árulta el Lőrinczy György főigazgató a Nemzeti Újévi Gála lényegét és apropóját.

 

újév5


Vendég lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, a Nemzeti Színház, Udvaros Dorottya, Bakos-Kiss Gábor és Rubold Ödön képviseletében, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara, a Magyar Állami Operaház Sáfár Orsolya és Haja Zsolt fellépésével, valamint a Magyar Nemzeti Balett, Felméry Lili és Oláh Zoltán balettművészek előadásával. A nemzeti társintézmények művészei és produkciói mellett természetesen az est házigazdája a Budapesti Operettszínház társulata!

 

A legnagyobb operett-slágerek, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Johann Strauss művei mellett klasszikus- és népzene, opera-, operett- és musical részletek, valamint táncprodukciók láthatók majd este, öt blokkra osztva. Rögtön az elején átveszik az újévi stafétát Bécsből és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Felméry Lili és Oláh Zoltán a Magyar Nemzeti Balett szólistái valamint a Budapesti Operettszínház művészei adnak ízelítőt Johann Strauss és Lehár Ferenc műveiből.

 

ujev 4

 

Ezután műfajváltás következik és az ünnepnek versben, táncban és zenében adnak hangot a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Színház művészei. A musical sem maradhat el az újév első napján. A Mozart!, az Abigél és a Fame slágereivel az Operettszínház sztárjai adják át jókívánságaikat a nézőknek, melyet Kálmán Imre, Erkel Ferenc és Kodály Zoltán dallamai követnek majd a színház valamint a Magyar Állami Operaház szólistáinak tolmácsolásában, amit a Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszegi bemutatója tesz még színesebbé.

 

Az estét zárja, az újévet pedig nyitja az örök klasszikus, A csárdáskirálynő, mely 2015-ben 100 éves évfordulóját ünnepli. Ünnep az ünnepben a záró blokk, mely a leghíresebb magyar operettet köszönti, természetesen a Budapesti Operettszínház színészeinek közreműködésével.

 

 

A gálán közreműködik:

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával

Nemzeti Színház Udvaros Dorottya, Bakos-Kiss Gábor és Rubold Ödön

Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara

Magyar Állami Operaház Sáfár Orsolya (szoprán) és Haja Zsolt (bariton)

Magyar Nemzeti Balett Felméry Lili és Oláh Zoltán balettművészek

 

A Budapesti Operettszínház szólistái: Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Gömöri András Máté, Gubik Petra, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Lukács Anita, Muri Enikő, Peller Károly, Simon Panna, Szabó Dávid, Szendy Szilvi, Szulák Andrea, Vadász Zsolt, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás

Valamint a Budapesti Operettszínház Ének- Balett- és Zenekara.

 

Vezényel: Makláry László

Szerkesztő: Lőrinczy György

Rendező: KERO®

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása