Ősbemutatóval kezdi az évet a szegedi színház

Jövőre is folytatódik az ősbemutatók sora a Szegedi Nemzeti Színházban: január 3-án Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét állítják színpadra, hamisítatlan újévi bécsi hangulatot varázsolva a színházba – mondta el az MTI-nek Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója, aki az elmúlt évet is értékelte.

Felidézte, hogy három ősbemutatóval kezdte az évadot a Szegedi Nemzeti Színház. Kiemelte, hogy az ősbemutatók színpadra állítása nemcsak a nemzeti kategóriába soroláshoz kapcsolódó közszolgálati vállalás, hanem a színházvezetés művészi szándéka is.


A magyar dráma napján mutatták be Pozsgai Zsolt Tisza István alakját megidéző, Vasgróf című drámáját. Szegedi ötlet alapján, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek alapján írt kamaraoperát Marco Tutino olasz zeneszerző, a darab ősbemutatója októberben az Armel-operaversenyen volt.

 

szeged nemzeti

Fotó: szeged.hu


Óriási sikerrel játssza a színház Csukás István Szökevény csillagok című művét is, a gyermekeknek szóló, a Szegedi Nemzeti Színház számára készült daljáték premierjét november közepén tartották - közölte Gyüdi Sándor. Magyarországi bemutató volt a játékrendbe decemberben beállított Tutino-darabbal párban játszott vígopera, Donizetti Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök című műve - tette hozzá.


A sikert méri többek között a nézőszám, amely a 2014-es évben 100 ezer körül alakul és a megelőző esztendőkhöz képest némileg emelkedett is.
Gyüdi Sándor a jövő évi programról szólva elmondta, hogy a prózai tagozat januárban a II. világháborúval foglalkozó különböző hangulatú darabok sorában az egyik 20. századi alapművet, Brecht Kurázsi mamáját mutatja be. A Szegedi Kortárs Balett pedig Insomnia című premierjével várja a közönséget.


Februárban egy újabb gyermekdarab, Paul Maar Hoppláda című mesejátéka, majd márciusban Puccini Tosca című operájának bemutatója következik. A Kisszínház utolsó két bemutatója a Frankenstein és Molnár Ferenc népszerű vígjátéka, Az üvegcipő lesz, a premierek sora pedig április közepén a Szegedi Kortárs Balett Daphnis és Chloé című produkciójával zárul – sorolta a programokat a főigazgató.


A direktor elmondta, hogy a tervek szerint most is regionális kamaraszínházi fesztivált rendez az évad végén a szegedi teátrum. A társulat Offenbach Hoffmann meséi című produkciójával vendégszerepel a Primavera-fesztiválon, nyáron pedig A varázsfuvolával nyitja az Armel operaversenyt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása