A kultúra a 2014-es év szava

A kultúra az év szava a Merriam-Webster amerikai szótár szerint.

A culture szót minden évben rengetegen nézik meg az online szótárban az iskolakezdés hónapjában, ám idén az érdeklődés a félév vége felé újra a csúcson volt. A szót a tavalyihoz képest 15 százalékkal többen keresték meg - mondta Peter Sokolowski, a Merriam-Webster egyik szerkesztője.

 

"A kultúra szó igazi kaméleon. Ahogy összekapcsolják egy másikkal, rögtön új jelentést kap: fogyasztói kultúra, az erőszak kultúrája" - magyarázta Sokolowski. Hozzátette: a politikában és a kormányzásban beszélnek a transzparencia kultúrájáról, a sportban a győzelem kultúrájáról, de vonatkozhat egészen specifikus területre, ilyen például a vizsgára készülés kultúrája.

 

culture


A brit Oxford szótár már korábban megválasztotta az év szavát, szerintük ez a vape, az elektromos cigaretta gőzének belégzése és kifújása. A Dictionary.com online angol szótár szerint a kitettséget jelentő exposure az év szava, aktualitását az ebolajárvány adta.

 

A Merriam-Webster döntése egyrészt azon alapult, hogy mely szavak keresésénél tapasztaltak jelentős emelkedést az elmúlt évhez képest, másrészt azon, hogy mely szavak iránt mutatkozott - például valamilyen esemény miatt - kiemelkedő érdeklődés.


 második helyre a nosztalgia (nostalgia) került, valószínűleg azért, mert sok nevezetes esemény félévszázados évfordulóját ünnepelték idén: 1964-ben fogadták el az Egyesült Államokban a polgárjogi törvényt, amely egyenlő jogokat biztosított feketéknek és fehéreknek, ekkor született a Ford Mustang, és ebben az évben lépett először amerikai földre a Beatles.


Az év szavainak listáján a nosztalgia után következett az alattomos (insidious), az örökség (legacy), a feminizmus (feminism), majd egy gyorséttermi reklámból híressé lett francia kifejezés, a je ne sais quoi (jelentése: nem tudom, mi), az innováció (innovation), a meg nem engedett (surreptitious), az autonómia (autonomy) és a morbidity (betegeskedés).

 

süti beállítások módosítása