Káel Csaba: jubileumi programokkal készül a Müpa jövőre

10 műfajra kiterjedő gazdag programkínálat, valamint a hazai és nemzetközi együttműködések fejlesztése jellemezte elsősorban a Művészetek Palotája évét - mondta Káel Csaba vezérigazgató az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

A 2014-es évben olyan nagyságok léptek a Müpa színpadára, mint Zubin Mehta, aki a Bécsi és az Izraeli Filharmonikusokat is vezényelte; Sir Simon Rattle, aki a Berlini Filharmonikusok élén érkezett Budapestre; John Eliot Gardiner, aki A Forradalom és Romantika Zenekara élén Beethoven V., Sors szimfóniáját hozta el a hazai közönségnek vagy Michael Tilson Thomas, akinek dirigálásával a Bécsi Filharmonikusok decemberben is visszatértek Budapestre. A könnyűzene területén is olyan külföldi hírességek fordultak meg itt, mint Laurie Anderson, Elvis Costello vagy John Scofield - sorolt fel a kiemelt koncertek közül néhányat Káel Csaba.

 

A Müpa idei sikerének másik kulcsát a folytatódó együttműködések jelentik - hangsúlyozta a vezérigazgató. A Nemzeti Filharmonikusokkal sikerrel folytatták Richard Strauss ritkán vagy soha nem játszott műveinek magyarországi bemutatását, a Budapesti Fesztiválzenekarral pedig olyan sorozatok folytatódtak nagy sikerrel, mint az idén Bach muzsikáját középpontba állító zenei maraton, az ezúttal a német kultúrára fókuszáló és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója előtt tisztelgő Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál és a Mahler-napok. 

 

mupa

 

Az MR Zenei Együttesekkel együttműködésben idén nyáron is sikerrel rendezték meg a Budapesti Wagner-napokat és továbbra is igen népszerű a közmédiával közös MR Akusztik+ sorozat, amelyben idén olyan zenekarok léptek színpadra, mint Fábián Juli & Zoohacker vagy a Jónás Vera Experiment.

 

Szintén folytatódtak idén a Müpa olyan, már jól ismert programjai, mint a hagyományos évadnyitó New Orleans Swingfesztivál, a New York-i Metropolitan Operából való élő közvetítések, a Literárium zenés irodalmi estek és a Müpamozi filmklubja. Lezárult ugyanakkor idén egy hosszú sorozat is: a Requiem és más, kisebb művek bemutatásával májusban véget ért a Művészetek Palotájában 2006-ban elindított Ligeti-életműsorozat.

 

Új partnerségek is születtek vagy újultak meg idén. Májusban a pécsi Kodály Központtal írtak alá együttműködési megállapodást, melynek fő célja közös produkciók létrehozása, valamint neves külföldi produkciók közös meghívása Magyarországra. Júniusban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel és a Magyar Állami Operaházzal fűzte szorosabbra kapcsolatát a Müpa egy háromoldalú 
intézményi keretmegállapodás aláírásával - sorolta Káel Csaba, hozzátéve, hogy külföldön is folytatták kapcsolataik fejlesztését Peking és Sanghaj vezető kulturális központjaival, valamint új együttműködésbe kezdtek a Litván Nemzeti Operával, akikkel közösen mutatták be Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriumát.

 

Kiemelte az idén megújult szervezeti struktúrában, a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), valamint a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában megvalósult Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sikerét is. Mint mondta, a siker nyomán jövőre újra e három intézmény szervezi a fesztiválokat.

 

Az idei újdonságok között kell említeni a Müpa felhasználóbarátabbá tett, könnyebb jegyvásárlást biztosító megújult holnapját, valamint egy új ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) rendszer elindítását is, amely személyre szabottan szólítja meg a vásárlókat és a Müpa nézői közösségének építésére is szolgál - fejtegette a vezérigazgató.

 

Káel Csaba a Művészetek Palotája pénzügyi helyzetét stabilnak, az üzleti tervnek megfelelőnek nevezte, hozzátéve, hogy jövőre is hasonló összegű állami támogatásból gazdálkodhatnak, mint idén. Jelezte ugyanakkor, hogy már évek óta kérik az állami támogatás növelését, amelyre a hosszabb távú programfejlesztésekhez lenne szükség. Mint mondta, már ígéreteik is vannak erre vonatkozóan.

 

A jövő év legfontosabb programjai közül kiemelte a Művészetek Palotája tizedik születésnapjának megünneplését március 14-én és 15-én egy rendezvénysorozat keretében, amelyen az elmúlt tíz évben itt fellépett világhírű magyar művészek állnának színpadra, két nap alatt húsz koncertet adva.


 "A jubileumi programokkal azt szeretnénk bemutatni, hogy mekkora változást hozott a magyar, sőt az európai kulturális életben a Művészetek Palotája létrejötte" - hangsúlyozta Káel Csaba.

 

 

 

süti beállítások módosítása