Újjáépült az EKF-program karácsonykor romba dőlt attrakciója Mons-ban

Újra felépült az Európa Kulturális Fővárosa-program egyik fő attrakciójának szánt, karácsonykor összedőlt gigantikus szabadtéri installáció a belgiumi Mons városban, amely a csehországi Plzennel együtt viseli az EKF-címet 2015-ben.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció - egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény - központi része szenteste omlott össze, 19 nappal az átadása után, egy hónappal az EKF hivatalos megnyitója előtt. A balesetben senki sem sérült meg, és a keletkezett anyagi kár is csekély volt - írja az újjáépítésről beszámoló belga lap, a Le Soir.

 

mons


A vizsgálat szerint Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger című műalkotása egy gerenda megrepedése miatt omlott be. A hatóságok azt ígérik, hogy most már "garantáltan" nem jelent kockázatot a rendhagyó konstrukció egyetlen léce vagy gerendája sem. A biztonság érdekében ezentúl havonta felülvizsgálják az installáció állapotát a következő öt évben, amíg az Monsban marad. 

 

A kínos balesettel kapcsolatban a művész hangsúlyozta, hogy az elmúlt 15 évben, mióta hasonló fakonstrukciókat emel szerte a világban, még egyetlen hasonló eset sem történt. Quinze-nek egyebek közt a brüsszeli flamand parlament bejáratánál és a franciaországi Rouen egyik hídján emelkedik lécinstallációja. A monsi építményt az EKF-program egyik fő látványosságának, sőt emblémájának szánták.

 

A hatóságok időközben kizárták, hogy a 400 ezer euróba (126 millió forint) került építmény összedőlését vandalizmus vagy időjárási jelenség okozta volna.

 

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást - egyet Van Gogh-ról - valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve. A Van Gogh au
Borinage. La naissance d'un artiste című tárlaton 70 művet mutatnak be a németalföldi festőtől, aki 1878 és 1880 között a Mons melletti Borinage bányászfaluban élt és alkotott.

 

süti beállítások módosítása