100 éve született Sennyei Vera

1915. január 3-án született Sennyei Vera színésznő, akinek neve már örökre összecseng az Isten veled Budapest, te drága kezdetű dallal.

sennyeivera

 

Schwalm Vera néven budapesti zenészcsaládba született, apja zeneakadémiai tanár és az Operaház zenekarának nagybőgőse volt. A Színiakadémián 1936-ban végzett, de már diplomájának megszerzése előtt fellépett a Magyar Színházban és a Nemzeti Színházban.

 

Pályáját a Magyar Színházban kezdte, majd a Belvárosi Színházban, illetve a Vígszínházban, 1941-1944 között a Madách Színházban játszott. 1945 után Várkonyi Zoltán Művész Színházához szerződött, 1949-1951-ig az Ifjúsági Színház tagja volt, azután visszatárt a Madáchba. 1954-ben a Vidám Színpadhoz, 1956-tól a Fővárosi Operettszínházhoz kötötte a szerződése. 1960-tól a Petőfi Színházban játszott.

 

Sennyei Vera

 

Modern nőalakok remek lélektani ábrázolásával lett ismert, de klasszikus drámákban és vígjátékokban is emlékezetes alakításokat nyújtott. Feltűnően szép, méltóságteljes megjelenésű, erotikus kisugárzású színésznő volt, jellegzetes, rekedtesen fátyolos hanggal. Drámai erővel, árnyaltan ábrázolta a világirodalom klasszikus nőalakjait, de alakításaiból a humor sem hiányzott.

 

Játszotta Évát (Madách: Az ember tragédiája), Andromachét (Giraudoux: Trójában nem lesz háború), Kupavinát (Osztrovszkij: Farkasok és bárányok), Hedda Gablert (Ibsen), Kocsma Jennyt (Brecht: Koldusopera). Utolsó nagy sikere 1960 nyarán volt, Klütaimnésztra szerepében, Euripidész: Iphigeneia Auliszban című drámájában, Kazimir Károly városligeti Körszínházában.


Gyakran énekelt sanzont, s az ő számára írta Hubay Miklós Melitta szerepét az első magyar musicalben, az Egy szerelem három éjszakája című zenés drámában. Valóban telitalálat volt az üresfejű méltóságos asszony szerepében, ironikusan előadott búcsúját, Ránki György klasszikus Budapest-dalát estéről-estére megkönnyezte a közönség. A musical Révész György rendezte filmváltozatában Melittát Béres Ilona alakította, de a Budapest-dalt hangfelvételről az akkor már halott Sennyei énekelte.

 

sennyeivera2


Pályájának csúcsa, és vége is a hatvanas évek elejére esett. Utolsó szerepét, Adélt, Molnár Ferenc Üvegcipőjében már nagybetegen játszotta. Mindössze negyvennyolc éves volt, amikor 1962. május 28-án, súlyos betegségben meghalt. 


Háromszor ment férjhez, először Lehotay Árpád színész-rendezőhöz, majd Rösler Endre operaénekeshez, harmadszorra pedig Apáthi Imre rendezőhöz, aki két évvel előtte halt meg. Sennyei művészi munkáját 1961-ben érdemes művész címmel ismerték el. 2008-ban a művészházaspár lakóházának falán, a budapesti Vörösmarty téren emléktáblát avattak.

 

Forrás: Színház.hu, MTVA Sajtó és Fotóarchívum

 

süti beállítások módosítása