Mohácsi János lesz a Széljegyzet vendége az Örkényben

Január 24-én az Örkény Színházban beszélgetést tartanak az e föld befogad, avagy SZÁMODRA HELY című Mohácsi-előadás kapcsán.

Ajánló a beszélgetés elé:

 

"Ez történt. S nincs feloldás, enyhülés." (Petri György: Egy fényképre, amelyen kezet ráznak)

 

"A történelem ismerete nem veszi elejét, hogy újra elkövessük ugyanazokat a hibákat, de legalább arra megtanít, hogy szégyelljük magunkat miattuk." (Mark Lawrence)

 

5

e föld befogad, avagy SZÁMODRA HELY (forrás: Örkény Színház)

 

Szembe tudunk nézni a múlttal? Szükséges egyáltalán? Létezik kollektív bűntudat? Felelősek vagyunk szüleink, nagyszüleink bűneiért? Meg tudjuk azokat érteni? Tudunk-e tenni azért, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg?

 

Ezekről a kérdésekről lesz szó a következő Széljegyzet-beszélgetésben, ahol Bíró Kriszta Rainer M. János történésszel, Dr. Bánki György pszichiáterrel,és Mohácsi János rendezővel beszélget.

 

7 e föld befogad, avagy SZÁMODRA HELY (forrás: Örkény Színház)

Az előadásról:

 

A XIX. század vége óta egy ország, konkrétan ez itt, a miénk, időnként levedli magáról népessége egy részét. Ha nem kapnak észbe, és nem menekülnek el idejében, akkor hazájuk akár meg is öli őket.

 

1941-ben népirtás történt. Négy-öt hét alatt több mint húszezer zsidót hajszoltak a halálba. Magyarok. Nem németek, magyarok. Nem ők: mi. Olyan emberek, mint te meg én. Mint te, aki ezt olvasod, vagy mint én, aki ezt írom. Mint mi, akik megcsináltuk ezt az előadást, meg ti, akik nézitek.

 

8  e föld befogad, avagy SZÁMODRA HELY (forrás: Örkény Színház)

 

Azért csináltuk ezt az előadást, hogy emlékezzünk erre a huszonvalahányezerre, és velük együtt kicsit a többire is. Mert ha nem emlékezünk rájuk, ha tagadjuk azt, hogy a bestia bennünk van, bennem, aki írom, benned, aki olvasod, ben­nünk, akik csináltuk és bennetek, akik nézitek, akkor nem fogjuk felismerni a fenevadat, amikor ébredezik, és akkor mindez bármikor újra megtörténhet. De ha elismerjük a létezését, ak­kor egyszer szembe is tudunk nézni vele.

 

És talán le is tudjuk győzni.

 

Forrás: Örkény Színház

 

süti beállítások módosítása