„Maximalista vagyok” – Cser Krisztián operaénekes válaszolt

Az Opera Ezüst Delfin-díjas imázsfilmjének főszereplője Cser Krisztián, a Magyar Állami Operaház basszus énekese. Lapszemle.

A Marie Claire cikkéből:

 

Cser Krisztián elmondta, szerinte miért volt olyan nagy sikere az Operaház imázsfilmjének: „Az operát sokan zárt világnak gondolják, ahová főképp idősebb emberek járnak. A film szembemegy ezzel a felfogással: modern, moziszerű, szinte szürreális. A szlogen, az "Ahol kinyílik a világ" is arra utal, hogy az opera mint műfaj, bár továbbra is a hagyományos értékekből építkezik, nyitni kezdett a fiatalabb korosztály felé is. Ez a folyamat már két-három éve elkezdődött, az imázsfilm tulajdonképpen a kampány megkoronázása” – fejtette ki véleményét a 37 éves basszus énekes, majd arról beszélt, mit jelent fiatalnak lenni az opera műfaján belül.

 

krisztiancser-1360930009

Cser Krisztián (forrás: krisztiancser.com)

 

„Én a fiatalabbak közé sorolom magam. Úgy gondolom, hogy egy férfiénekes jóval harmincon túl érik be igazán, főleg a mélyebb, basszus és bariton hangfekvések esetében. Nem bánom, ha még fiatalnak tartják a hangom, mert ez azt jelenti, hogy van benne játékosság, sokszínűség. Szerencsére így is kaptam már szép szerepeket, de az érettebbeket nem siettetem. Mozart Figarója például jellegzetesen fiatalszerep, de Wagner- vagy Verdi-főszerepet csak negyven felett vállalnék” – szögezte le Cser Krisztián.

 

Az énekes azt is elárulta, mi vonzotta annyira a Kékszakállú herceg várában, hogy diplomamunkát írjon róla: „Mindig misztikus közelséget éreztem ehhez az operához. Vannak megmagyarázhatatlan részei, leginkább a férfi-nő kapcsolat különlegessége ragadott meg benne. Rájöttem, hogy azokban a darabokban, ahol a szerelemnek valamilyen rossz kimenetele van, a férfiakat nem tenorok szólaltatják meg. A tenorokhoz happy end illik. Ha egy bariton vagy basszus hang szerelmes, akkor a szerelmi történet vagy szomorú véget ér, vagy el sem kezdődik, mert a zsörtölődő öreget még a vígoperákban is megviccelik. Az igazi szerelem nekik valahogy nem jön össze” – mondta az énekes.

 

 

Forrás: Marie Claire

 

süti beállítások módosítása