Karády-est és Borges feldolgozás a debreceni színházban

Két vendégjátékkal kezdi az új évet a Csokonai Színház.

A Karády Katalin pályáját és életét bemutató Idegenben keserűbb a sírás…című zenés drámával érkezik Debrecenbe a Magyarországi Szerb Színház. A díva szerepére Varga Klárit, a Csokonai Színház művésznőjét kérték fel. A darabot 2015. január 9-én és 10-én 19 órától láthatja a közönség a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

 

Január 5. és 8. között négy alkalommal mutatja be a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című, Jorge Luis Borges novellája nyomán íródott színdarabját a szombathelyi Mesebolt Bábszínház. Dél-Amerikában vagyunk, a huszadik század első felében. Március utolsó napjaiban játszódik a történet, amikor a hőség olyannyira fullasztó, hogy még az éjszakák sem hoznak enyhülést, s egy jószívű, egyszerű Buenos Aires-i orvostanhallgató, akit Baltasarnak neveznek, akarata ellenére az isteni áhítat prófétája lesz.

 

Karady-idegenben 

 

                                 

Idegenben keserűbb a sírás… - A Karády Katalin-estről:

 

“Soha nem akartam elmenni innen. Ez a hazám. Szívet cseréljen ki hazát cserél. Bármi történjen is itt szeretnek engem és rajonganak értem. Megismernek az utcán és autogramot kérnek. És én adok nekik. Az egyik koncert közben felmászott hozzám Makk Joli, a harmadikos elemista kisasszony. Olyan akarok lenni, mint Te. Küldjél egy fényképet, hogy pontosan tudjam, milyennek kell lennem. El lehet onnan menni, ahol ennyire szeretik az embert, ahol ennyire szeret Makk Joli? És most itt vagyok a határ közelében Szombathely mellett valami bódéban és várom az embercsempészt, aki teherautóval átvisz a határon.”

 

Az egykori díva, akit a német bevonulás után fokozatosan ellehetetlenítettek, Szombathelyen várja az embercsempész autóját, hogy elhagyja az országot. Innen indul a Karády Katalin pályáját és személyes életét is bemutató előadás, amelyben a színésznő képzeletben újraéli az életét, annak legmeghatározóbb pillanatait.

 

A méltán népszerű – szintén a Magyarországi Szerb Színházzal készített - Edit Piaf-est után Varga Klárit, a Csokonai Színház művésznőjét most a Karády Katalin életéről szóló zenés drámában láthatja újra a debreceni közönség. A duettben a Katonatiszt szerepében az a Rusz  Milán lesz a társa, tangóharmonikán a kísérője, aki öt éve kutatja Karády életét naplójegyzeteit, s minden fellelhető dokumentumot felkutatva. Talán ő Ujszászy István tábornok, akihez gyengéd szálak fűzték az énekesnőt.

 

 

baltasar kicsi-1024x682

 

Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése - A szombathelyi Mesebolt Bábszínház vendégjátéka

 

Dél-Amerikában vagyunk, a huszadik század első felében. Március utolsó napjaiban játszódik történetünk, amikor a hőség olyannyira fullasztó, hogy még az éjszakák sem hoznak enyhülést, s egy jószívű, egyszerű Buenos Aires-i orvostanhallgató, akit Baltasarnak neveznek, akarata ellenére az isteni áhítat prófétája lesz.


Baltasar, unokatestvére Dániel meghívására elmegy annak birtokára, ahol megismerkedik a kúriát gondozó családdal. Hirtelen özönvízszerűen elkezd ömleni az eső és éjszakánként, mennydörgés közepette felolvas a családnak a bibliából. Ámde bibliát felolvasni és értelmezni két különböző dolog. A vidéki földműves embereket, akik rég elvesztették hitüket, az elfeledett tájon a prédikációk ámulatba ejtik és babonás hiszékenységük Baltasar sorsát véresen megpecsételi.


Közben Dániel a városban élvezi életét, megrendeznek egy karnevált, a vidéki haciendán megdöglik egynéhány állat és valaki, aki kirándulni indult, eléri a mennyek országát. Mindezt csak akkor, ha az Isten eléggé kegyelmes lesz…

 

Ondrej Spišak Alternatív- és bábszínház szakon végzett Prágában 1986-ban. Szakmai karrierje során számos szlovák színházban (Nyitrán, Pozsonyban és Nagyszombaton) dolgozott már, de rendszeresen vállal munkát Csehországban és Lengyelországban is. 1990-ben megalapította a mai napig működő Teatro Tatro Színházat, amely rendezők, díszlettervezők, színészek, valamint feleségeik és gyerekeik szabad társulása. Jelenleg a nyitrai régi színház igazgatója.

 

Az előadás hossza 60 perc, szünet nélkül.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása