Simeon - Újra látható a Duda Éva Társulat előadása

A Duda Éva Társulat előadása január 9-én lesz újra látható a Mu Színházban, ennek kapcsán olvashatnak néhány gondolatot Oszlopos Simeonról. Aki válaszol: Rétfalvi Tamás, a darab címszereplője, a Radnóti Színház fiatal színésze, aki idén Junior Príma díjban részesült.

 

simeon ea domolky daniel web logo 005

Fotó: Dömölky Dániel

 

Az alkotók ajánlója:

 

Mindannyian keressük az utat felfelé, ami elvezet az emberi gyarlóságból és tökéletlenségből az Isteni, a teljesség, az értelem és cél felé. S ehhez tennünk kell. Egyesek meditálnak, mások templomba járnak, megint mások, elvek és törvények útján keresik az igazságot. Mindannyian oszlopra állunk, s mindannyian hiszünk benne, hogy amit teszünk, az a jó irányba visz minket, hisz azért tesszük. Mégis ott a kétség. A Simeon e kétségek mélyére vezet, válaszok után kutatva, és megadva a lehetőséget, hogy mindannyian Simeonná váljunk egy kicsit.


Simeon az együttes első olyan előadása, mely kortárs író munkájából született, ahol a szöveg szerves részét képezi a darabnak. Alapja Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámája, mely először kerül feldolgozásra a fizikai színház formanyelvén keresztül, a szöveg és a tánc különleges elegyét alkotva.

 

Hol az igazság? Hol van Sarkadié, Simeoné, az emberé? Isten igazsága az abszolút igazság, vagy mégsem?
Vagy:
Itt az igazság. Itt van Sarkadié, Simeoné, az emberé. Isten igazsága az abszolút igazság. Legalábbis úgy hisszük.

 

 

Rétfalvi Tamás a Simeonról:


37 évig egy oszlopon állni...
Kitartás, ami egyben makacsság is. Ragaszkodni egy gondolathoz, de elég bátornak lenni hozzá, hogy meg is próbálja az ember. És azzal, hogy megpróbálja, vállalja a következményeit. Természetesen fontos a cél, ami hajtja az embert, egy kérdés, ami mozgatja előre (még ha ez mozdulatlansággal is jár együtt), de az élmények, a benyomások, az út közben tapasztaltak a legfontosabbak. Mint ahogy oszlopos Simeon tette. Bár mindezzel kivonta magát az élet sodrából, és felülről gondolkozott az életről. Vajon ő mit gondolhatott...


Keresni és megtalálni...
Kérdésre keres választ mindenki. Persze kérdések tömkelege zaklat minden embert nap mint nap. Az apró, napi kérdésektől kezdve, a nagyobb időszakokat átfogó kérdéseken keresztül az életen át tartó örök kérdésekig. Mit csinál az ember nap mint nap, szinte rutinszerűen? Milyen a párkapcsolatom? Milyen az életem? Hogy élem az életem? Mindezekhez hogy viszonyulok én magam? Ezekből a kérdésekből mi vagyok én, és mi egy másik ember? Ezekre is keres az ember választ, és néha talál is. De egy válasszal nem jut mindig előrébb. Mert van, aminek nincs vége.

 

Duda Eva Tarsulat Simeon foto Domolky Daniel 2

Fotó: Dömölky Dániel

 

Filozófia...
Gondolkodás az életről. Az életről, ami valójában bonyolult. Bonyolultabb, mint amilyennek hisszük. Fel lehet fedezni benne mechanizmusokat, rendszereket, de aztán mindig van valami, ami módosítja az addig elgondoltakat. Érdemes néha megállni, körülnézni, és elgondolkodni az életről. Nem árt. Nem mindig árt.


Hit és kétely
Sok embernek úgy tűnhet, hogy hinni könnyű. Szerintem valójában nehéz. Mert kétely nélkül nincs hit. A hitet viszont mindig marcangolja a kétely. Még ha az embernek nincs is a saját hitében kételye, de biztos hogy szembe kell néznie mások kételyeivel. És ezen nem mindig lehet változtatni. Ezért mindig jelen van a tévedés, azaz a tévhit lehetősége.


Simeon...
Simeon, Kis János, én, te, ő, mi, ti, ők. Egy ember. Gondolatokkal, vágyakkal, kétségbeeséssel, hittel, makacssággal tele. Mindennel tele. Mint mindenki. Az előadásban gondolatokat, benyomásokat kaphatunk valakitől, valakiről. És egyben mindenkiről. Mert mindenkit foglalkoztat az élet. Mindenki egy Simeon valahol. Csak mindenki más oszlopon áll...

 

simeon ea domolky daniel web logo 016

Fotó: Dömölky Dániel

 

 

Duda Éva Társulat: Simeon


Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámája alapján
Fizikai színház

 

Előadók: Rétfalvi Tamás m.v., Egyed Beáta, Csák Beatrix, Jenna Jalonen, Rusu Andor, Takács László
Zeneszerző: Adrian Newgent
Fénytervező: Payer Ferenc
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Művészeti vezető: Duda Éva
Rendező-koreográfus: Csuzi Márton


Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Mu Színház,

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, FÜGE, Táncélet.hu

 

Sarkadi Imre örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette

 

Január 9. 20:00, Mu Színház

 

süti beállítások módosítása