Alhangya – McDonagh-komédiát mutatnak be Nyíregyházán

Január 10-én mutatják be Csiki Zsolt rendezésében az Alhangya című abszurd komédiát a Krúdy Kamaraszínpadon.

Ajánló az előadás elé:

 

A kamasz Davey, Kistomi, a fekete macska szétroncsolt tetemével rohan be Donnyhoz, Padraic, a hangyás terrorista apjához. Kistomi, Padraic legjobb barátja már gyerekkora óta, ezért nem lehet csak úgy közölni vele a rosszhírt, mert rögtön hazarohanna, és kivégezné őket. Davey és Donny cselt eszelnek ki: egy másik macskát állítanak Kistomi helyére, aki ugyan narancssárga, de cipőkrémmel talán hiteles fekete macska válhat belőle.

 

alhangya

fotó: Karádi Zsolt

 

A terv bedől. A hazatérő Padraic azonnal átlát a szitán. Bosszúja nem várat sokáig magára... "… hát ha egy fekete macska keresztbeszalad, az balszerencse, akkor mi, hogy ha keresztbe fekszik egy döglött? Az mekkora balszerencse?”

 

A kortárs dráma „csodagyerekeként” aposztrofálták egykor Martin McDonaghot, akinek Alhangya című abszurd komédiáját január 10-én 19 órától mutatja be a Móricz Zsigmond Színház társulata a Krúdy Kamaraszínpadon a csíkszeredai Csiki Zsolt rendezésében.

 

alhangya3

 fotó: Karádi Zsolt

 

A rendező a darabról:

 

Csiki Zsolt a nyiregyhaza.hu-nak elmondta: „Szeretem az ilyen jól megírt alkotásokat, ugyanakkor csapdát is jelenthetnek, mert annyira sokrétű a szöveg, hogy az ember hajlamos megmaradni a felszínen. A történet az abszurdba csúszik át. Minden kegyetlenség, ami történik benne, már-már egy vicc. Úgy beszélnek a szereplők az emberölésről, ahogyan más a kenyérszeletelésről. Ám nem az agresszivitásról szól igazán a mű, hanem a mögötte lévő szociális háttérről. Egyetlen kegyetlen cselekedetük se tud igazán ijesztő lenni, inkább a fekete humor kategóriájába tartozik.” – fejtette ki a rendező, majd hozzátette:

 

alhangya4

 fotó: Karádi Zsolt

 

„McDonagh művének minden eldugott vidékre érvényes a mondandója, ahol kérdéses lehet: mennyire tudja szocializálni egy ilyen település a fiataljait, főleg, ha a szülők is ilyen viszonyok mellett nőttek fel. Próbálják kiteljesíteni, megvalósítani önmagukat, s erre egyetlen terep marad: a nemzeti érzésük megélése, ám valójában ebből sem értenek semmit. Nem mondható, hogy pszichopaták, csak bolyongó kisemberek, akik nem lelik a helyüket. Ha egy ilyen torz „világ” felépül, akkor teljesen normális, hogy az apa megtapossa az édesanyát, a gyerek drogdílereket öl, nacionalizmusra hivatkozva úgy véli, bármit megtehet.” – elemzte a darabot Csiki Zsolt, majd a címről szólt.

 

alhangya5

fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

„A címet a fordító, Hamvai Kornél adta. A mű címe más fordításban Az inishmoori hadnagy. Az Alhangya az alhadnagy tréfás kifordítása, de ugyanakkor arra is rezonál, hogy a darabban Hangyás Padraicnek nevezik a főszereplő fiút.” – árulta el.

 

További képek az előadásból:

 

alhangya6

 fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

alhangya9

  fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

alhangya7

fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

alhangya10b

  fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

alhangya8

 fotó: Kundri Tamás, kulturszalon.hu

 

alhangya2

fotó: Karádi Zsolt

 

Martin McDonagh

ALHANGYA

(Abszurd komédia)

 

Fordította: Hamvai Kornél

Bemutató: 2015. január 10.

 

Szereposztás

DONNY: TÓTH KÁROLY

DAVEY: RÁK ZOLTÁN

PADRAIC: FELLINGER DOMONKOS

MAIREAD: KOSIK ANITA

JAMES: GULÁCSI TAMÁS

CHRISTY: TÓTH ZOLKA

BRENDAN: HORVÁTH VIKTOR

JOEY: VARGA BALÁZS

 

Látványtervező: ERCSEI ZSOLT

Jelmeztervező: TÖRÖK RÉKA

Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN

Súgó: NAGY ERZSÉBET

Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA

Rendező: CSIKI ZSOLT

 

forrás: nyiregyhaza.hu, Móricz Zsigmond Színház

 

süti beállítások módosítása