Spiró-drámával indul a Boguslawski-év Lengyelországban

Spiró György Az imposztor című drámájával kezdődik a lengyel színjátszás atyjaként számon tartott Wojciech Boguslawski emlékének szentelt év Lengyelországban.

A Boguslawskit középpontba állító darabot január 10-én, szombaton mutatják be a varsói Teatr Dramatyczny nagyszínpadán Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója rendezésében.

 

z11785349QTeatr-Dramatyczny-w-Warszawie

A varsói Teatr Dramatyczny (forrás: bookeriada.pl)

 

A bemutató a varsói Nemzeti Színház, a Teatr Narodowy alapításának 250. évfordulója alkalmából megrendezett Wojciech Boguslawski-év hivatalos eseménysorozatának ünnepélyes megnyitója is egyben, amelyen a lengyelországi színházi szakma jeles képviselőin kívül részt vesznek az előadás magyar alkotói is: Spiró György és Máté Gábor mellett Cziegler Balázs díszlettervező és Füzér Anni jelmeztervező.

 

Wojciech Boguslawski (1757–1829) lengyel színész, színházigazgató és drámaíró. A lengyel felvilágosodás idején a varsói Nemzeti Színház igazgatója volt három különböző időszakban is.

 spiro

Spiró György (forrás: futoiskola.hu)

 

Mint Pászt Patrícia műfordító, tolmács, dramaturg, kulturális menedzser, a Krakkói Magyar Centrum igazgatója elmondta, a most induló Wojciech Boguslawski-évet rengeteg új előadás és több infrastrukturális fejlesztés is jellemzi: Varsóban felújítanak négy színházat és az egyik legnevesebb lengyel rendező, Krzysztof Warlikowski által vezetett Teatr Nowy új épületet kap. Emellett a tervek között szerepel a Teatr Rozmaitosci új otthonának átadása is.

 

Az emlékév keretében virtuális sétán teszik nyomon követhetővé és kiadványokon keresztül mutatják be az összes fontos varsói színházi helyszínt - fűzte hozzá Pászt Patrícia, aki azt is kiemelte, hogy a programsorozat megvalósításában az állami színházak és a civil szervezetek által működtetett színházak között szoros az együttműködés.

 PasztPatricia interju ByBence 05

Pászt Patrícia (fotó: Kovács Bence)

 

Pászt Patrícia a Boguslawski-év három legfontosabb előadása közé sorolta Az imposztort, amely a lengyel színjátszás atyjának állít emléket. Hozzátette, hogy a lengyel Nemzeti Színházban műsorra tűzik a két legnagyobb lengyel romantikus nemzeti drámát: Juliusz Slowacki Kordian és Adam Mickiewicz Ősök című művét. Kiemelte, hogy az Ősöket Eimuntas Nekrosius litván rendező állítja színpadra.

 

A Boguslawskiról szóló Spiró-darab - amelynek előzménye Az Ikszek című regény - Major Tamás számára készült, a budapesti Katona József Színházban ő játszotta a főszerepet az 1983-ban bemutatott, Zsámbéki Gábor rendezte előadásban. Az imposztor varsói ősbemutatóját 1987-ben tartották, 28 év óta ez a második színrevitele Lengyelországban.

 

oszt1

A mi osztályunk (forrás: Katona József Színház)

 

A vendégrendezés a Teatr Dramatyczny és a budapesti Katona József Színház között pár évvel ezelőtt kialakult művészi munkakapcsolat egyik újabb állomása. A Tadeusz Slobodzianek lengyel drámaíró által vezetett varsói színház azután kérte fel Máté Gábor rendezőt Az imposztor színpadra állítására, hogy a Katona József Színházban megrendezte a lengyel szerző A mi osztályunk című drámáját, amely 2012-ben elnyerte a magyar színikritikusoktól a legjobb előadás díját.

 

Mint a Krakkói Magyar Centrum közleménye kiemeli, az utóbbi években fellendültek a lengyel-magyar színházi kapcsolatok, Mundruczó Kornélnak a Teatr Rozmaitosciban rendezett, Denevér című  2012-es előadását tavaly Gombrowicz Operettje követte Andrzej Bubien rendezésében a budapesti Nemzeti Színházban, a mai magyar drámák lengyelországi sikereit követően pedig a kortárs lengyel darabok is egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg magyar színpadokon.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása