Robert Wilson visszatér a Vígszínházba

A világhírű amerikai művész a rendezői világáról, művészi pályájáról tart előadást április 25-én a Vígszínházban, ahol 1914 című produkcióját is újra láthatja a közönség.

A neves színházi rendező, képzőművész, aki világszerte lenyűgözi rendezéseivel a közönséget, először tart előadást Magyarországon. A magyar közönség októberben láthatta a Vígszínházban Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, amely három színház - a prágai Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház - koprodukciójában készült. Az előadást tavaly tavasszal mutatták be Prágában, és azóta is sikerrel játsszák Európa színpadain. Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után további meghívásokat kapott a produkció, így februárban Franciaországban, a reims-i nemzetközi színházi fesztiválon, majd Németországban, Karlsruhéban mutatják be.

 RobertWilson m

Robert Wilson (forrás: http://features.jerseyarts.com)

 

Az 1914 című előadást április 23-24-25-én láthatja újra a közönség a Vígszínházban. A cseh irodalom ikonikus regénye, a Svejk - Egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve alapján született produkcióban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő.

 

"A Robert Wilson rendezővel való közös munka közelebb hozott minket egymáshoz, és egymás színházi filozófiájára, kultúrájára is nyitottabbak lettünk. Ennek a kapcsolatnak a legszebb bizonyítéka, hogy Robert Wilson, Balog Zoltán miniszter úr és jómagam meghívására április 25-én ellátogat a Vígbe, és délután 14 óra 30 perckor előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról" - mondta Eszenyi Enikő.

 

eszenyieniko 0

Eszenyi Enikő és Robert Wilson (forrás: ujszo.hu)

 

Mint írják, a világhírű rendező és alkotóművész egy közel három órás előadásban vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába: "szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be, és ezzel egy intim, bizalmas önarcképet is ad alkotómunkájáról".

 

Az előadásban Robert Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, köztük A süket pillantása (Deafman Glance), az A Letter for Queen Victoria, az Einstein a parton (Einstein on the Beach) - amelyet a zeneszerző Philip Glass-szal készített -, továbbá a The CIVIL warS és a The Black Rider.

 

Robert Wilson vígszínházi előadását szinkrontolmácsolással követhetik a nézők, akik a végén kérdéseket is feltehetnek, így dialógus alakulhat ki az érdeklődők és a művész között. Az előadásra a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményes - 1000 forintos - áron vásárolhatnak jegyet.

 

images 25493

 Eszenyi Enikő (jobbra) az 1914-ben (forrás: Vígszínház)

 

Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videó portrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása