200. jubileumát ünnepli a József és a színes, szélesvásznú álomkabát

Ismét jubileumra készül a Madách Színház. Január 19-én 200. alkalommal kerül színre a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musical.

józsef plakát

 

Mi történik, ha a Biblia egyik legszebb és legizgalmasabb története, megihleti a világirodalom egyik legelismertebb íróját, Thomas Mannt, és mindez újabb kiváló művészeket, történetesen Tim Rice-t és Andrew Lloyd Webbert is alkotásra ösztönzi?  Egy csodálatos zenés színpadi mű: a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, amely január 19-én 200. alkalommal látható a Madách Színház színpadán. A jubileumi előadáson természetesen sok meglepetésre és különleges élményre számíthatnak a nézők, és természetesen a kijelölt szereposztás mellett a darab fináléjában színre lép minden szereplő.

 

Tim Rice és Andrew Lloyd Webber musicaljét, 2008. május 31-én mutatta be a Madách Színház. Az egyik kereskedelmi csatorna ott volt a József és a színes szélesvásznú álomkabát „születésénél”.

 

Így készült a József és a színes, szélesvásznú álomkabát

 

jozsef madach2 

A musicalről

 

"...Nevetséges az, aki jog és józan ész ellenére csak azért él hatalmával, mert az az övé. És ha talán ma még nem is nevetséges, a jövőben az lesz, mi pedig a jövővel tartunk. Nyugodtan alhattok!"

 

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice szövegíró kollégiumi szobatársakként találtak rá a József témára. Felnőttpukkasztó, szertelen művet alkottak belőle, amely 1967-ben oratórikus formában került színre. Már ebben a verzióban is halmozta a sikereket. „Felnőtt” színpadon, kibővítve, 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be. 

 

józsef madach

 

Már ebben a verzióban is halmozta a sikereket. „Felnőtt” színpadon, kibővítve, 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be. Webber végül a színpad törvényeit figyelmen kívül hagyva egymást követő dalok laza szerkezetű sorában meséli el a kiválasztott fiú történetét, akinek kitaszítottsága és felemelkedése a megbocsátás és a tolerancia nagy példázata.

 

A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák, és  Webber áradó melódiái, szellemes, friss stílusváltásai remek, szórakoztató, ironikus és ugyanakkor ihletett, katartikus élményt nyújtanak minden korosztály számára.

 

jozsef madach4 

Thomas Mann tetralógiájáról

„Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek"

 

A huszadik század kimagasló géniuszát, Thomas Mannt is megihlette a József legenda. Tetralógiája a téma ironikus, játékos és felemelő nagy eposza, amelyet 1933 és 1943 között, részben már svájci és amerikai emigrációjában írt.

 

jozsef madach3 

Egy késői kor nagy szelleme száll le az ősi múltba ezért a történetért és a teremtés óta eltelt sok ezer év alatt gyűjtött emberi tudás minden eszközével, az érett kor parodisztikus játékosságával és humorával vetíti rá a maga késői korára az emberiség történetét. József képességei révén formálni akarja a világot, az emberek javára. Az individualista önelégültsége humanistává módosul.

 

Forrás: Madách Színház, rtl.hu

 

süti beállítások módosítása