Versgépeket állítanak fel Prágában

 

Két "versgépet" helyeznek el Prága közterein februártól. A projekt kiagyalójának nem ez az első olyan kezdeményezése, amellyel új élettel igyekszik megtölteni a közterületeket.

A Kampa Parkban lévő pavilonban elhelyezendő masina olyan forgó hengerekből áll, amelyekre a készítők költeményeket nyomtatnak. Az eszköz hordozható, így Prága más köztereire is eljuthat majd. A Namesti Miru térre egy wurlitzer kerül, a gép zene helyett verseket fog játszani a járókelőknek.

 

Ondrej-Kobza

 

Ondrej Kobza, a versgépek kitalálója a projekthez szükséges pénzt közösségi finanszírozás segítségével szedte össze. A kezdeményezés keretében apró ajándékokat ajánlottak az adakozóknak, a módszerrel 93 ezer korona (mintegy 1 millió forint) jött össze. A feltaláló a pénzt felajánlókat meghívta a wurlitzer átadójára.


Kobza korábbi projektje, amelynek keretében bárki által ingyenesen kipróbálható zongorákat állítottak fel a cseh főváros több pontján, komoly sikert aratott az országban, 30 város csatlakozott a kezdeményezéshez. 

 

A zongorázó járókelőkről készült videofelvételek - így a prágai repülőtéri zongorán játszó külföldi vagy a Rudolfinum előtt zongorázó rendőr - az interneten is nagy sikert arattak.

 

süti beállítások módosítása