"Szomjazzuk a művészetet" - Az operaházba menekülnek a szíriaiak

Számos szíriai keresi az enyhülés perceit a polgárháború némasága után hangját lassan visszanyerő damaszkuszi operaházban.

A háború előtt az intézményben opera- és balettelőadásokat tartottak arab és külföldi társulatok fellépésével, sőt nemzetközi filmfesztivált is vendégül láttak benne.

 

operahaz damaszkusz

 

"Szomjazzuk a művészetet. Meg kell szabadulnunk a negatív légkörtől, idejövünk, hogy pozitív energiával töltődjünk fel, hogy tovább tudjuk élni az életet" - mondta Darin, egy fiatal nő, aki az egyik háború sújtotta elővárosból érkezett az operába.


Az operaház ugyan soha nem zárt be, de a háború alatt csak alkalmi koncerteket tartottak itt. Az elmúlt hetekben azonban számos előadást mutattak be, abban a reményben, hogy sikerült újraindítani a 200 ezer emberéletet kioltó brutális polgárháború által eltaposott kulturális életet. A legjobb helyekre másfél dolláros (400 forintos) áron kínálják a jegyeket, hogy mindenki számára elérhető legyen. Decemberben több mint ötezer nézője volt az ötnapos arab zenei fesztiválnak, ami a háború előtti időkben is magas látogatottságnak számított.

 

"Akik meghaltak, az életüket adták azért, hogy mi élhessünk, hogy a színházakat ne zárják be" - hangsúlyozta Juan Karajoli, az opera igazgatója.
Két hónappal hivatalba lépése után Karajoli bejelentette: a továbbra is a kulturális tárca által finanszírozott operaház számos zenei fesztivált és mozielőadást, valamint könyvvásárt és festészeti kiállítást tervez 2015-re is.

 


Nemrégiben latin, illetve klasszikus zenei koncerteket, valamint amatőrök részvételével tartott versolvasó esteket tartottak.


A lelkesedés ellenére az operaháznak számos nehézséggel kell szembenéznie. A zavargások kezdetén alkalmazottainak és zenészeinek többsége, valamint az igazgatónő is felmondott. Többségük elmenekült az országból, másokat behívtak katonának.


Az operaházat Bassár el-Aszad elnök avatta fel 2004-ben az Omajjádok terén, Damaszkusz híres belvárosában. Az épületnek három terme van, a legnagyobb 1200 embert is képes befogadni, az üléseket vörös bársony borítja.


Barak Tanari Aleppóból érkezett zenész szerint létfontosságú, hogy megóvják ezt a helyet, amikor számos történelmi műemlék áldozatul esett a csatározásoknak. Ezért is alapította meg a Tarab Dahab nevű együttest, amelynek a neve - tarab - a hagyományos arab zenére utal.


"Azért hoztuk létre ezt az együttest, hogy a válság alatt életben tartsuk az örökségünket", és "tolmácsoljuk a művészet üzenetét" - mutatott rá Barak Tanari. 

 

süti beállítások módosítása