Kell legyen valami a Thealteren – Kialakult a nemzetközi alkotógárda

Véget ért a hat régiós partner koprodukciójában készülő, Kell legyen valami munkacímű színházi előadás szegedi nyitó workshopja.

 

 

Kiválasztották a résztvevőket:

 

Júliusban, a jubileumi, 25. THEALTER Fesztiválon láthatja a hazai közönség a nemzetközi koprodukcióban készülő, Kell legyen valami munkacímű előadást, melynek nyitó workshopja a napokban ért véget Szegeden.

 

Az egyhetes, intenzív munka végén az előadás rendezője, Bojan Jablanovec, a szlovén Via Negativa társulat vezetője kiválasztotta az előadás elkészítésében résztvevő alkotókat. A szabadkai Desiré Fesztivált/Kosztolányi Dezső Színházat Mészáros Gábor és Kucsov Borisz, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat/TESZT Fesztivált Puzsa Patrícia és Mátyás Zsolt, a szófiai Antistatic Fesztivált/Informbureau Egyesületet Ilija Atanaszov, az újvidéki INFANT Fesztivált Sanela Milošević és Kristian Al-Droubi, a szegedi THEALTER-t pedig Levko Esztella, Szorcsik Kriszta és Formanek Csaba képviseli a projektben.

 

 

A következő workshopra Szabadkán kerül sor februárban, az alkotók tavasszal Szegedre is visszatérnek. Az összesen öt workshopból álló munkafolyamatot követően 2015. május 23-án, a temesvári TESZT Fesztiválon láthatja először a közönség az előadást, amelyet a tervek szerint 2016 tavaszáig valamennyi partnerfesztivál, valamint a ljubljanai EX PONTO Fesztivál is vendégül lát.

 

A THEALTER-t szervező MASZK Egyesület számára a szegedi önkormányzat támogatása teszi lehetővé a projektben való részvételt, egyéb hazai forrást mindezidáig nem sikerült bevonni a finanszírozásba.

 

thealterl

 

Bojan Jablanovec rendező a projekt témájáról:


A projekt témája az Abszolút fogalma. A szó legáltalánosabb jelentésében az Abszolút a feltétel nélküli, határtalan és teljes valóság ideája, minden létező forrása, amelyet néha Istennek vagy Igazságnak vagy Természetnek vagy Lényegnek vagy Ősrobbanásnak vagy valami másnak nevezünk. Az Abszolút olyan fogalom, amely meghaladja az ember kognitív képességeit, semmihez sem hasonlítható és semmihez sincs viszonyulása, örök forrása az ideológiáknak, a vallásnak, a tudománynak és persze a Művészetnek. Az Abszolút szembesít bennünket azzal, hogy felfoghatatlan, a Történelem pedig megtanít arra, hogy az emberiség ezt sosem volt képes elfogadni. A projekt során azonban nem Az Abszolút eme elvont filozófiai fogalmával foglalkozunk majd, hanem azt vizsgáljuk meg részletesen, milyen hatása van a mindennapi életre. Egyéni szinten is mindig szükségünk van valami „abszolútra”, ami mellett lehorgonyozhatunk, vagy legalább ami mankóként a létezésünket megtámogatja. Azt szoktuk mondani, hogy valamiben hinnünk kell. A projekt során konfrontálódni fogunk hitünkkel, benső isteneinkkel, személyes igazságainkkal.

 

 

 

süti beállítások módosítása