Tartuffe lesz Nagy Zsolt – Bagossy rendezése az Örkényben

A Parti Nagy Lajos szabad fordításában átalakult Molière-komédia Bagossy László rendezésében kel életre a főbb szerepekben Nagy Zsolttal, Pogány Judittal, Csuja Imrével.

 

 

Ajánló a darab elé:

 

„Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondtok, világos nappal hallják majd, és amit a zárt falak közt fülbe súgtok, azt a háztetőkről fogják hirdetni.”


Lukács evangéliuma 12. 1.-3.

 

 

Orgont, a rögeszméinek élő családfőt képmutatásával, álszenteskedésével teljesen hatalmába keríti Tartuffe, aki befurakodik az előkelő házba és ott feldúlja a családi békét saját romlott szenvedélye, pénzéhsége által. Orgon olyannyira magához akarja láncolni az idegent, hogy lányát is hozzáadná feleségül, kitagadja egyetlen fiát, sőt még azt a féltve őrzött, titkos kazettát is rábízza, ami saját és sok társa vesztét okozhatná.

 

 

tartuffe marjai jános

 Tartuffe (fotó: Marjai János, MTI)

 

Parti Nagy Lajos fordításáról:

„Parti Nagy nem újrafordította, hanem újraírta Moliére darabját. A cím éppen ezért Moliére: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos. A legradikálisabb formai változtatás: a szerző elhagyta a darab ötödik felvonását – a dramaturgia, a jelenetek egymásutánja változatlan maradt. A dráma barokk nyelvét átszűrte saját írói énjén, s a rostán fennmaradt szófordulatokat tovább facsarta és csavarta, kifordította, és új kontextusba helyezte – ebből (és saját nyelvéből) született az új Tartuffe mai és ódon, nyers és „cafrangos”, pofátlan és udvariaskodó szövege” - írja Halász Glória a Prae oldalán.

 

tartuffe szóró-eleje kicsi

 

Alkotók az előadásról:

 

„A Tartuffe politikus darab, de réges-rég elfelejtettük volna, ha pusztán politikai célokból íródott volna, és ha a figurái nem lennének annyira összetettek. Sok mindenre ráismerhetünk a mostani problémáinkból, például arra is, ahogyan a politika belerondít az életünkbe. Azt pedig, hogy az éppen kormányzó pártok gyakrabban érzik találva magukat, elsősorban a saját társadalmi dominanciájuknak köszönhetik, meg persze annak, hogy híján vannak a művészi érzékenységnek” – nyilatkozta a rendező a HVG interjújában a darab aktualitásáról.

 

A rendező Nagy Zsolt főszerepéről az InfoRádiónak beszélt: „A képmutatás egy univerzális adottság. Talán Nagy Zsolt nem tartozik a sztereotip Tartuffe figurákhoz, de talán éppen az az érdekes benne, hogy az ő alkata egy kicsit más" - vélekedett.

 

tartuffe

 

Moliére:

TARTUFFE

Parti Nagy Lajos szabad fordításában

 

PERNELLE-NÉ, Orgon anyja - Pogány Judit

ORGON, Elmira férje - Znamenák István

ELMIRA, Orgon felesége - Pálya Pompónia eh.

DAMIS, Orgon fia - Dóra Béla eh.

MARIANE, Orgon lánya, Valér szerelme - Kókai Tünde eh.

VALÉR, Mariane szerelme - Patkós Márton e.h.

CLÉANTE, Elmira nagybátyja - Csuja Imre

TARTUFFE - Nagy Zsolt

DORINE, Mariane komornája - Kerekes Éva

LOYÁL IGNÁC, végrehajtó - Máthé Zsolt

LŐRINC, Tartuffe titkára - Jéger Zsombor eh.

FLIPOTE, Pernelle-né szolgája, riporternő - Varga Lili eh.

Valamint: Fórizs Olivér, Hetényi László, Kiss Zsolt, Orosz Gábor, Takács Zalán, Tóth Julianna, Tóth Tünde, Tukora Tamás, Sík Kata, Szegedi Zsófia, Vásárhelyi Márton

 

díszlet: Bagossy Levente

jelmez: Ignjatovic Kristina

zene: Kákonyi Árpád

dramaturg: Ari-Nagy Barbara

súgó: Kanizsay Zita

ügyelő: Mózer Zsolt

asszisztens: Érdi Ariadne

Rendező: Bagossy László

 

Bemutató: 2015. január 16. 19:00

 

 

Forrás: orkenyszinhaz.hu, prae.hu, hvg.hu, InfoRádió, szinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása