Toldi – A Forte előadása Debrecenben vendégszerepel

Január 20-tól a Forte Társulat nagysikerű fizikai színházi előadását több alkalommal is vendégül látja a Csokonai Színház.

Eltáncolva, megénekelve, Arany János Toldiját igazán egyedi megközelítésben láthatja majd a közönség a Csokonai Színház színpadán.

 

Ajánló az előadás elé:

 

Arany János már a saját korában is több generáció számára lebilincselő olvasmánynak szánta a Toldit. Most Horváth Csaba lélegzetelállító koreográfiája teszi ugyanezt. Miközben a színpadon elhangzik a mű az első szótól az utolsóig, a műben foglalt kalandok, akciók és hangulatok maguk is megelevenednek. A malomkő, a farkaskaland, az üldözés, a pesti utcák, a bika, a cseh vitéz, a nagyvárosba tévedt parasztgyerek hontalansága, a gyermekeit vesztett anya fájdalma, Toldi György ármánya, a magyar király nemes alakja… mindez megidéződik szóban és mozgásban – a mai kor komplex ábrázolásában, feledhetetlen rendezésben – szűk két órában.

 

Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik. „Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén.” – Horváth Csaba

 toldi1

Toldi (forrás: Csokonai Színház)

 

„Ej, de dum-dum zene szól ma már, szól ma már a réteken,

Nem pacsirta, sárgarigó, mint régen,

Ej, sárgarigó énekének, énekének nincs párja,

A jó ember, ej, de szíve vigasztalása.

Ej, de dum-dum zene, milyen nagy, ej, de nagy a te hatalmad,

Te melletted erdő-mező nem alhat,

Ej, pedig jó az Isten, megmutatja, megmutatja, hogy mi a szép,

Hallgasd meg az erdő-mező énekét…

Ámen”

(Dresch Mihály)

 

A társulatról:

 

A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. A színészekből és táncosokból álló csapat testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén formanyelv létrehozásán kísérletezik. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, és egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

 

toldi124-670x1024

 Toldi (forrás: Csokonai Színház)

 

 

Arany János:

Toldi

 

Játsszák:

Gyöngy Zsuzsa

Hegymegi Máté

Horkay Barnabás

Nagy Norbert

Pallag Márton

Varga Krisztina

Zsíros Linda

 

Zene: Dresch Mihály

Osztályvezető tanár: Lukáts Andor

Rendező: Horváth Csaba

 

 

süti beállítások módosítása