25 éves az RS9 - Vetítéssorozatot indítanak

25 éve, 1990. március 17-én Wiltold Gombrowicz Operetka című előadásával nyílt meg az RS9 Színház a Rumbach Sebestyén utca 9-es szám alatt található pincehelyiségben. Az évforduló alkalmából a teátrum vetítéssorozatot rendez videóarchívumából, melynek első állomásaként a legendás nyitóelőadás lesz látható január 19-én, hétfőn, 19:00-tól a színházteremben.

A színház első bemutatója 1990-ben Witold Gombrowicz Operetkája volt, a két alapító, Lábán Katalin és Dobay Dezső rendezésében. Lengyelországban díjat nyertek vele a Lengyel Színpadi Művek Szemléjén: a legjobb Gombrowicz rendezését. Az Edinburgh-i fesztiválon a Gurdian's Critic's Choice is díjazta az előadást. Eljátszották az Operetkát Svédországban és Edinburghban (1991) is.

 

Kritkus szemmel az előadásról:

 

„Előadásuk egyszerre mulatságos stílusparódia, keserű történelmi parabola és költői látomás. Azt előadás kifogástalan feltételek mellett nézhető, élvezhető, a praktikus és színháztechnikailag szinte kifogástalan, körülbelül száz nézőt befogadó teremben” - írta Nagy András László a Színházi Élet 1990/9-es számában.

 

„Lábán Katalin, Dobay Dezső s tizenöt fiatal az itt található zegzugos, boltíves pincerendszerről kezdték hinni, hogy majd lesz benne lépcső, előtér, próba- és kiállítóterem, büfépult, ruhatár, kilencven személyes nézőtér, színpad, öltöző. Hit kellett hozzá csakugyan, mert az eredeti látvány, két esztendővel ezelőtt mindenre utalt, csak erre nem.” - írta Budai Katalin 1990 márciusában a Film Színház Muszika című lapban az azóta több ezer előadást megélt stúdiószínházról.

 

operettka

 

Witold Gombrowicz: Operetka
Bemutató: 1990. március 17.


Fordította: Eörsi István és Pályi András
Zene: Vedres Csaba
Koreográfia: Balogh Margit és Lenhardt Anita
Fény: Szabó Gyula
Hang: Csobay Zoltán
Rendező:
Lábán Katalin és Dobay Dezső


Fior mester: Uglár Csaba
Himaláj herceg: Kókai Isván
Charme gróf: Schefcsik Ferenc
Firulet báró: Bonczó Csaba
Albertinka: Németh Ildikó
Albertinka szülei: Kókai István és Radomir Maja
Himalája hercegné: Radomir Maja
Csirkefogók: Kiss Gyula, Nagy Ferenc
Elnöknő: Csontos Erika
Tábornok: Baksa Imre
Márkiz: Horváth Jerne
Professzor: Sólyom Balázs
Hufnágel Gróf: Jakab László
Lakájok: Mesz Rita és Weichinger Andrea


Jegyár: 500 forint
A részvételi szándékot 18-án, vasárnap estig jelezzék az rs9szinhaz@rs9.hu címen!

 

 

süti beállítások módosítása