A magyar kultúra napja - Ünnepi műsor a Duna Palotában

Finta Edit grafikus- és festőművész kiállításának megnyitója és ünnepi műsor várja az érdeklődőket vasárnap a budapesti Duna Palotában a magyar kultúra napja alkalmából.

A 18 órakor kezdődő ünnepi gálaműsorban fellép Császár Angela Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Duna Szimfonikus Kamarazenekar, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Kassai István zongoraművész, Takács Bence előadóművész, Török Tilla Junior Prima-díjas előadóművész. A vendégeket Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója köszönti, ünnepi beszédet mond Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár.

 

duna palota

Fotó: dunapalota.hu


Finta Edit Szeretteimnek című tárlatát 16 órakor Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg. Az 1990 óta Budapesten élő grafikus- és festőművész a székelyföldi Kézdialmáson született, iskoláit Szilágysomlyón és a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban végezte, majd egy évig rajztanár volt a szilágysági Sarmaságon. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia grafika szakán szerzett diplomát 1974-ben.


A festmények mellett rézkarcokat, fotókat, könyvborítókat és illusztrációkat is készített többek között a miskolci Felsőmagyarország Kiadónak, a bukaresti Kriterion Könyvkiadónak, a kolozsvári Korunknak, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadónak és a budapesti Püski Kiadónak. Fotografikai eljárással film- és színházplakátokat is tervezett.


A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása