Erdélyi táncszínház érkezik a Bethlen térre

A Bethlen Téri Színház immár harmadik alkalommal lát vendégül határontúli magyar színházi műhelyt. Ez alkalommal a frissen alakult András Lóránt Társulat kap bemutatkozási lehetőséget. A marosvásárhelyi társulat január 22. és 24. közt három estén át látható a Bethlen Téri Színházban.

A Vendégváró Fesztivál célja, hogy mind teljesebben mutasson be egy-egy határon túli magyar színházi műhelyt a hazai közönség számára, együttműködve a külhoni kulturális szervezetekkel. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház után az idei meghívott vendég az András Lóránt Társulat, mely bár hivatalosan alig négy hónapja létezik, máris több bemutatót jegyeznek.

 

szekek foto moszkvacafe

 

Az együttes születése körülbelül 2010 őszére tehető, amikor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a mozgásművészet szak indításával létrehozta a felsőfokú koreográfiai oktatást. A mai társulati tagok képzése ekkor vette kezdetét a későbbi társulatvezető sajátos szakmai arcéle és koreográfiai módszertana szerint.

 

A társulat névadója, András Lóránt, az első évfolyamokon végzett hallgatókkal alapította meg Erdély első kortárs táncegyüttesét múlt szeptemberben. Az előadásait elsősorban kortárs táncszínházi nyelven megfogalmazó csapat ars poétikája röviden: szakmaiság; erőteljes, eredeti színházi látásmód és folytonos megújulási készség.

 

lecke4

 

Eddigi repertoárjukból két Ionesco darabot hoznak a Bethlen Téri Színházba (Székek és A lecke), illetve egy különleges szakmai csemegével is készülnek. A nyitóesten, január 22-én (19:30) a társulat bepillantást enged alkotói módszertanába és készülő produkciójába a bemutató előtti fázisban. A koreográfia képlékenysége színpadi helyzettől függően címet viselő betekintést szakmai beszélgetés követi a színház kávézójában. A beszélgetés moderátora a fesztivál fővédnöke, Juhász Zsolt koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője.

 

szekek2 foto moszkvacafe

 

A szervezők az előkészületek közben fesztiválblogot indítanak, ahol közös véleményalkotásra invitálják a közönséget. Az előadásokhoz kapcsolódó háttér információk és műhelytitkok megjelenítésén kívül a szervezők célja, hogy online platformot kínáljanak a nézőknek a véleményformáláshoz, mindezt egy közös játékba rejtve. A részletek bővebben a blogon olvashatók: http://szinhaz.blog.hu/media/image/2015-01-17/11897107/vendegvarofesztival_blogspot.hu.

 

III. Vendégváró Fesztivál (január 22-24.)
Az idei vendég: András Lóránt Társulat

Helyszín: Bethlen Téri Színház

 

 

süti beállítások módosítása