Sík Ferenc szobrát avatták fel a Nemzetiben

Sík Ferenc mellszobrával gazdagodott a Nemzeti Színház épületének második emelete.

A Nemzeti Színház volt főrendezője, örökös tagja, Kossuth- és poszthumusz Magyar Örökség-díjas, Kiváló Művész mellszobra Mladonyiczky Béla alkotása. Az avatóra január 16-án, a művész halálának 20. évfordulóján került sor, pályatársai, kollégái, és családja körében.


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatójának köszöntője után Rubold Ödön olvasta fel Ablonczy László megemlékezését, amely a Nemzeti honlapján elolvasható.

 

Sik Vidnyanszky

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

 

Sík Ferenc 1931. március 25-én született Békéscsabán. 1957-ben szerzett magyar-történelem-francia szakos tanári diplomát, közben a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának volt a vezetője és szólótáncosa. A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tagozatának elvégzése után 1963-ban az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. 1965-1981 között a Pécsi Nemzeti Színház rendezője, 1975-től főrendezője, 1982-1995 között a Nemzeti Színház társulatának rendezője, 1991-től főrendezője volt

 

Jelentős állomás volt életében, s egyben nagy művészi tett, a Gyulai Várszí­nház létrehozása és művészeti vezetőként történő irányí­tása 1973-1994 között.

 

Pályafutása során vendégművészként rendezett a Szigligeti Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Fővárosi Operettszí­nház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Ví­gszí­nház, a József Attila Színház, a Játékszí­n, a Mikroszkóp Szí­npad, a Kisfaludy Színház, a Vörösmarty Színház, az Operaház, a Thália Színház, a Rock Színház társulataiban. Oktatott és rendezett a határokon túl is, Szabadkán, Temesvárott, Helsinkiben és Aachenben.

 

1995. január 16-án hunyt el Budapesten.

 

Kitüntetései:
Jászai Mari-dí­j 1970, Érdemes művész 1975, Kiváló művész 1985,
Kossuth-dí­j 1994. A Nemzeti Színház örökös tagja,
Posztumusz: Magyar Örökség-dí­j 2006.

 

Forrás: MTI, nemzetiszinhaz.hu, magyarszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása