A veszprémi színházba érkeznek A fizikusok

Január 23-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiáját Dömölky János rendezésében.

 

A Petőfi Színház ajánlója:

 

"Egy fizikusokról szóló dráma természetszerűleg képtelenség. A dráma a fizika tartalmi kérdéseiről nem szólhat, csupán a hatásáról. A fizika tartalmi kérdése a fizikusok ügye. A fizika hatása: mindannyiunk ügye. Közös ügyeinket csak együttesen oldhatjuk meg. A közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló" – írja Friedrich Dürrenmatt 1962-ben megjelent komédiája befejezéseként.

 

Egyben hangsúlyozza, hogy „egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha a lehetőségek közül a legrosszabb következik be. Ez a lehetőség szerinti legrosszabb fordulat sohasem látható előre. Véletlenül következik be. A drámaíró művészete nem más, mint, hogy ezt a véletlent a lehető leghatásosabban juttassa érvényre a cselekményben.” Ez a valóságában „fekete” komédia, égető, lényegi kérdéseket jár körül. Tanulságos szórakozásként mindenféleképp szükséges mai mindennapjainkban is.

 

fizikusok

Fotó. Dömölky Dániel, petofiszinhaz.hu

 

Alkotók az előadásról:


A Kossuth-és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész nagyon örül annak, hogy együtt dolgozhat Dömölky Jánossal, akit fél évszázados pályafutásának legfontosabb filmes és televíziós rendezőjének tart. Számos közös munkájukra emlékezik vissza szívesen, a veszprémi bemutató pedig azért különleges, mert színpadon még soha dolgoztak együtt.


- Amikor az 1965-ben színpadra került a Vígszínházban ez a mű, Darvas Iván, Várkonyi Zoltán és Tomanek Nándor főszereplésével, Horvai István rendezésében, akkor forradalmian hatott. Izgalmas, érdekes volt azon gondolkodni, hogy a titkosszolgálatoknak mennyire fontos szerep jutott a tudósok bekebelezésében és milyen hatást gyakorolt ez világra. Az idő előrehaladtával láthatjuk, hogy A fizikusok mondanivalója cseppet sem vesztett az aktualitásából, bízom abban, hogy Veszprémben is sikerül ezt megmutatnunk a nézőknek - hangsúlyozta Szilágyi Tibor.

 

Szilagyi

Fotó: Végh István

 

- Izgalmas, legendás mű A fizikusok. Már eleve az érdekes, hogy három ember másnak adja ki magát és ezzel gyakorlatilag egérfogóba kerülnek egy elmegyógyintézetben - mondta Kiss Jenő, aki Einstein pácienst formálja meg a produkcióban.


A Jászai Mari-díjas színművész az 1960-as évek közepén a Veszprémi Petőfi Színházban kezdte a pályafutását. Akkor ösztöndíjasként szerepelt a teátrumban, majd hosszú évtizedek után 2011-ben tért vissza ide, a Figaro házassága című előadásban Antoniot játszotta. Jelenleg a kecskeméti színház tagja.


- Veszprémbe mindig nagyon szívesen jövök játszani, hiszen innen indult a pályám. Akkoriban motorbiciklivel érkeztem a városba, először a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásban játszottam. Azóta eltelt sok-sok év, s azt megtanultam ezen a pályán, hogy előre nem jó beszélni egy szerepről, bemutatóról. A most készülő veszprémi előadásról ezért röviden annyit mondanék, erős darab, erős szereposztás, erős rendező, a többiről pedig a közönség dönt majd a bemutató után - foglalta össze Kiss Jenő.

 

fizikusok olvaso

Olvasópróba (fotó: petofiszinhaz.hu)

 

A Johann-Wilhelm Möbius szerepét alakító, Jászai-díjas Oberfrank Pál így ajánlja az előadást:

„…nagyon nagy a felelősségünk…ahogy múlik az idő…egyre súlyosabb…meg lehet-e felelni?...Szt. Pál azt mondja: minden felesleges szavunkkal el kell számolnunk...és hol vannak még a tetteink…a mulasztásaink…minél többet tudunk, annál nehezebb…van-e mód a menekülésre?...az elmegyógyintézetet néhol bezárják…lassan úgyis többen lennénk kinn, mint benn…szabadon csatangolunk…elszabadult a világ…kis szigeteinken talán még találunk menedéket…hogy végleg el ne kárhozzunk…”

 

 Dr. Mathilde von Zanhd ideggyógyász szerepében Palásthy Bea lép színpadra.

 

"1965-ben rendezte színészgenerációk mestere: Horvai István a legendás előadást a Vígszínházban. A nagy hármas: Darvas-Tomanek-Várkonyi, a csodálatos Bulla Elma, Sulyok Mária, mind elmentek már. Pista bácsi is. 'Közös ügyeinket csak együttesen oldhatjuk meg. A közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló' - írja Dürrenmatt. Közös ügyünk most a leendő veszprémi előadás is, társaimmal és mesterünkkel: Dömölky Jánossal. Nézem a vígszínházi plakátot: megpróbálni méltónak lenni - ezt szeretném" - fogalmazott a művésznő.

 

palasthy bea

 

Fotó: petofiszinhaz.hu

 

 

 

FRIEDRICH DÜRRENMATT
A fizikusok
komédia

 

Dr. Mathilde von Zanhd, ideggyógyász | PALÁSTHY BEA
Martha Boll, főnővér | MÓDRI GYÖRGYI
Monika Stettler, ápolónő | KÉRI KITTY
Uwe Siewers, főápoló | SZELES JÓZSEF
McArthur, ápoló | GADÁCSI TAMÁS
Murillo, ápoló | RÁKOS ATTILA
Herbert Georg Beutler, más néven Newton, páciens | SZILÁGYI TIBOR
Ernst Heinrich Ernesti, más néven Einstein, páciens | KISS JENŐ
Johann-Wilhelm Möbius, páciens | OBERFRANK PÁL
Oscar Rose, misszionárius | BARANYI PÉTER
Lina Rose, a felesége | TERESCSIK ESZTER
Iréne Straub, narrátor | DOMINEK ANNA
Adolf-Friedrich, Lina Rose fia | OROSZ MILÁN
Wilfred-Kaspar, Lina Rose fia | HÖRÖMPÖLI ZALÁN
Jörg-Lukas, Lina Rose fia | OROSZ GERGŐ
Richard Voss, detektívfelügyelő | KŐRÖSI CSABA
Törvényszéki orvos | NAGYHEGYESI ZOLTÁN
Guhl, rendőr | FEHÉR SZABOLCS
Blocher, rendőr | KERESZTES GÁBOR

Fordította: Ungvári Tamás
Díszlet: Dömölky Dániel
Jelmez: Tolmár Kata
Súgó: Balázs Éva
Ügyelő: Magyar Kinga
Rendezőasszisztens: Péti Krisztina

Rendező: DÖMÖLKY JÁNOS

 

 

Bemutató: 2015. január 23.

Veszprémi Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása