Sürgetik az igazgatóváltást Szabadkán

A Népszabadság értesülései szerint a társulat a MNT döntését elfogadja az igazgatói posztra kinevezett személy tekintetében, a beiktatásával azonban nem akarnak május végéig várni.

Az előzményekről:

 

Amint azt a szinhaz.hu is megírta korábban, Szabadkán botrány alakult ki a Magyar Nemzeti Tanács által igazgatóvá kinevezett Andrási Attila személye körül: a társulat nem támogatta kinevezését, később művészi szempontokban is elkülönböztek. Andrási "nyilatkozataiban visszautasította az öncélú "polgárpukkasztást", a rendezőközpontú, kísérletező színházeszményt, az "érthetőségért", a magyar és világirodalmi klasszikusok színreviteléért, a szociálliberálisok által szerinte elnyomott magyar történelmi témák újrafelfedezéséért szállt síkra". - fogalmazott a szabadkai társulat nyílt közleményében.

 

Január 5-én erre válaszul Szabadkán Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója és Hajnal Jenő, az MNT elnöke közösen jelentette be, hogy a magyar társulatban és a körülötte "kialakult méltatlan helyzetet" orvosolandó május 31-ével felmentik tisztségéből Andrási Attilát, helyére pedig a társulat által javasolt Körmöczi Petronella helyett Gyarmati Katát, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjét nevezik ki.

 Nepszinhaz 001

 

A Népszabadság cikkéből:

 

A sajtótájékoztató után januárban huszonegy társulati tag nyílt levélben fogalmazta meg véleményét, melyben részletesen indokolják, miért utasítják vissza az MNT elnökének, Hajnal Jenőnek az állításait. „Társulatunkat összeférhetetlen, kirekesztő csoportként tünteti fel, és ennek alátámasztására a valóságnak nem vagy csak részben megfelelő állításokat tesz” – idézi a nol.hu a szabadkai társulat levelét.

 

A nol.hu kiemeli a nyílt levélből annak záró akkordját. „Gyarmati Katát kiváló kvalitású színházi szakembernek tartjuk, és korrekt embernek ismerjük már régóta. Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy Körmöci Petronellát az MNT soha nem nevezné ki a társulat élére, mert az az Andrási Attilával kapcsolatos tévedésük nyílt elismerése lenne. Körmöci Petronella a társulattal egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az MNT Gyarmati Katát valóban támogatja a művészeti vezetői poszton, akkor természetesen maximálisan segíti, támogatja Katát és a munkáját a jövőben.” Egyúttal azt kérik, hogy az igazgató cseréjét azonnal hajtsák végre, ne várjanak május végéig – írja a nol.hu. 

 

kata-djarmati-gyarmati-kata-novosadsko-pozoriste-ujvideki-szinhaz-jpg 660x330

Gyarmati Kata (forrás: uvszinhaz.co.rs)

 

 

Gyarmati Kata az igazgatói pozícióról:

 

Gyarmati Kata a társulat érdekeit szem előtt tartva úgy látja, az igazgatóváltás nem következhet be egyik napról a másikra, ezért már május előtt is jelen szeretne lenni a munkában. Az rtv.rs-nek erről így nyilatkozott: „Ezt a periódust komoly szervezéssel lehet áthidalni, és efelé mutatnak a törekvéseink is. Megpróbálok, amennyire csak lehet, jelen lenni és megismerkedni az itteni helyzettel, és utána, amikor már érdemben is tudok tevékenykedni, a napi szintű együttműködés fogja meghatározni a munkát. Az előttünk álló időszakot pedig megpróbáljuk a lehető legoptimistább energiákkal végigcsinálni. Szeretnék jelen lenni mind az újvidéki, mind a szabadkai társulat életében ebben az időszakban” – fogalmazott a leendő igazgató.

 

 

Forrás: Színház.hu, nol.hu, Szabadkai Népszínház,rtv.rs

 

süti beállítások módosítása