Bírósághoz fordul a színművészeti visszalépett kancellárja

Bírósághoz fordul a szerinte jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a róla valótlanságokat állító sajtóhírek miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem kinevezett, majd a poszttól visszalépett kancellárja.

Papp Csilla hétfői közleménye szerint az intézmény szenátusának szabálytalan döntése miatt - szintén jogszerűtlenül - nem kötötte meg munkaszerződését a rektor, majd mind az intézményvezető, mind a testület figyelmen kívül hagyta a jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket.

 

 

Kifogásolta azt is, hogy az egyetem etikai bizottsága az ő meghívása, meghallgatása nélkül foglalt állást alkalmasságáról, figyelmen kívül hagyva azt is, hogy a testület kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.


Hozzátette: a szenátus január 12-i ülésén mutatkozhatott be, ismertethette végzettségeit, szakmai pályafutását, amely "minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak", ám az ülésen őt ért személyes és politikai támadások arra késztették, hogy végiggondolja azt, "lehetséges-e így együtt dolgozni az egyetem vezetésével".


A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról: tudomása szerint senki nem presszionálta Papp Csillát, az eredetileg nyertes kancellárt a poszttól való visszalépésre. 


M. Tóth Géza bejelentése előtt egy nappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte az MTI-vel, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségének betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő Papp Csilla arról tájékoztatta a tárcát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől. A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

 

 

szfe

 

 

Papp Csilla közleménye változtatás nélkül:

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellári tisztségétől történő visszalépésem kapcsán megjelent nyilatkozatok azt indokolják, hogy néhány kérdésben tisztába tegyem a történteket.

 

Kancellári kinevezésem ténye 2014. december 23-án látott napvilágot. Az SZFE 2015. január 2-án, egy szabálytalanul összehívott szenátusi ülésen jogszerűtlen döntést hozott, mely szöges ellentétben állt a felsőoktatási törvénnyel. Ennek a döntésnek a következményeképpen az SZFE rektora, jogszerűtlenül, nem létesített velem munkaviszonyt. A jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket az SZFE rektora és Szenátusa figyelmen kívül hagyta. Január 8-án a Szenátust ismételten szabálytalanul hívta össze a rektor.

 

Mindezek ellenére igyekeztem az SZFE vezetőivel felvenni a kapcsolatot, akik a személyes beszélgetéseiken arról biztosítottak, hogy nincs ellenvetésük a közös munkával kapcsolatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a rektor és helyettese közösen mutatták be nekem az intézmény munkatársait.

 

A szenátusi bemutatkozás előtt azonban az SZFE etikai bizottsága, egy újabb szabálytalan lépéssel, állásfoglalást hozott a kancellári tisztségre való alkalmasságomról. Engem az etikai bizottság ülésére meg sem hívtak, így természetesen meg sem hallgattak és azt az alapvető tényt is figyelmen kívül hagyták, hogy az Etikai Bizottság kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, vagy más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.

A január 12-i szenátusi ülésen bemutatkoztam, ismertettem végzettségeimet, szakmai pályafutásomat, mely minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak.

A szenátusi ülésen kapott személyes és politikai támadások, melyek során a Szenátus egyes tagjai a családomat és kiskorú gyerekeimet is szóba hozták (az ülésen hangfelvétel készült, mely közérdekű adatként mindenkinek rendelkezésére áll) arra késztetett, hogy végiggondoljam azt, hogy lehetséges-e így együtt dolgozni az Egyetem vezetésével. 

A pályázatomat visszavonó döntésemet ezek után hoztam meg. Az Egyetem minden hallgatójának és dolgozójának valamint az új kancellárnak sikeres munkát kívánok.

A jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a rólam valótlanságokat állító sajtótermékek ellen bírósághoz fordulok. 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása