"Kortárs street art" táncfilm népszerűsíti Budapestet

A Street Art Project Performances kortárs alkotócsapat csatlakozott a nemzetközi MOVING programhoz, melynek lényege az adott város nevezetességeinek népszerűsítése táncosokkal.

 
 
A magyarországi promo videót ők készítették el, Budapest MOVE címmel.
 
A Street Art Project Performances célja az alkotók bevallása szerint a "kortárs street art" tánc megismertetése a járókelőkkel, elsősorban azokkal, akik valamilyen oknál fogva nem tehetik meg, hogy színházi körülmények között nézzenek meg egy táncelőadást. 
 
Szeretnének színházat "színház" nélkül létrehozni pusztán a jelenlétükkel, természetes hétköznapi terekben, ahol létrejöhet egyfajta varázslat, az alkotó és befogadó ki nem mondott szerződése, az eredeti arisztoteles-i 'ars poetica' szerinti meztelen, diszletek-jelmezek nélküli színház aktusa.

 

"Hisszük hogy a művészet lényegi és megfoghatatlanul önkényes feladata ettől ma is lehet független, BÁRHOL BÁRMIKOR" - vallják a Street Art Project Performances művészei.

 

street

 

Interjúrészlet a Street Art Project Performances alkotóival:

 

 

Miben más az utca közönsége, mint a kőszínházé?

 

Pálfi Gabriella.: A kőszínházban azt éreztem, hogy nincs meg az embereknek az az őszinte nyitottsága, ami inspirálna. Én ennél szabadabb ember vagyok. Szerencsére rátaláltam erre a csapatra, ők hasonlóan gondolkodnak, mint én. Nem az a jelszó motivál minket, hogy arccal a pénztár felé. Ott le kell gyártani a darabokat estéről-estére. Volt, hogy úgy álltam a színpadra, mint egy klón, mint egy robot. Tudtam, hogy ebből ki kell szakadnom. Ezért szeretnénk elindítani ezt az egészet, mert egyikőnket sem a pénz, meg a hírnév motivál. Olyan visszajelzéseket kaptunk a madách téri előadás után, ami nekem sokkal többet jelent, mint a pénz a bankszámlámon. Mindenki pénzből él, persze, de ezt a részét megoldjuk máshogy. Dolgozom most is kőszínházban, de közben azt csinálom, ami az álmom.

 

Szilágyi Kata.: Kényes téma ez az egész színház ügy, nem is akarunk száz százalékban függetlenedni a színházaktól. Ez nem flashmob, nem performansz, nem öncélú dolog. Ez az emberekhez közvetlenül szól. A saját alkotásunkban vagyunk mi függetlenek, és egy olyan formát választottunk, amely külföldön már teljesen bejáratott. Az emberek külföldön pontosan tudják, hogy nem feltétlenül kell állami vagy bármilyen segítség ahhoz, hogy egy művészeti alkotásnak közönsége legyen. Teljesen önállóan is lehet. Ehhez 2014-ben a világon minden adott. A YouTube, a Facebook, a Spotify, minden. Mi a Zéró Balettel például nem kaptunk működési támogatást. De nem is kell minket, művészeket eltartani. Úgy működünk, mint a start-up vállalkozások, folyamatosan építjük fel magunkat. Önállóan meg lehet, és meg is kell ezt teremteni. Idő mire ez kialakul, de minden a rendelkezésünkre áll. A mi korosztályunkban már sok más olyan művész van, dj-k, festők akár, akik tudnak segíteni, beszállnak különböző projektekbe. Ez egy borzasztó sokoldalú és sokat ígérő dolog. Fel szeretnénk számolni ezt az egész tradícionális rendszert. Nem lázadunk senki ellen, nem azért gerillatánc ez mert nem kérünk engedélyt, és mi majd megváltoztatjuk a világot. Nem mi vagyunk az elsők akik az utcán játszanak, de mi ezt hosszú távon szeretnénk csinálni, és valódi színházi előadást szeretnénk adni az embereknek.

 

Folytatást itt talál.

 

 

 

süti beállítások módosítása