Flamencósított Bernarda Alba háza a Jókai Színházban

Federico García Lorca drámájának bemutatója január 30-án látható a Békéscsabai Jókai Színházban Béres László rendezésében.

A Jókai Színház beszámolója:

 

Federico García Lorca Bernarda Alba háza című művének három hónapja folynak a próbái, ez rendkívül intenzív és hosszú felkészülésnek számít. Azóta a Jókai Színház flamenco-lázban ég, a színészek a táncteremben izzadnak, a folyosókon spanyolgitár-muzsika szól.

 

Flamenco-szakértő tanárt kértek fel koreográfusnak az előadáshoz Bajnay Beáta táncművész személyében, hiszen Béres László rendező elsősorban táncmozdulatokra, képekre – és kevésbé szövegre – adaptálta a Lorca-művet.

 

bernarda

 

 

Az Andalúziában játszódó történetet átszövi a spanyolos temperamentum: szenvedély, tűz, féltékenység, tánc, gyász és magány. Nyelvezete a rövid és tömör replikákra lecsupaszított lorcai szöveg és a flamenco világának (tánc, zene, ének) találkozásából születik meg. Ebben a színházi jelrendszerben egyformán fontos a hang, a gesztus, a ritmus és a látvány.

 

Az előadás "halálkatlan" díszletét a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas díszlettervező, Székely László álmodta meg, tanítványa, Bodnár Enikő pedig a jelmezeket tervezte.

 

A színpadon az egyetlen férfi szereplő, Pepe Romano bőrében Vadász Gábor látható, aki énekel és szintén flamencót táncol. Karakterét eredetileg nem írta a műbe Lorca, csak beszélnek róla a szereplők, de ebben a színpadi változatban meg is elevenedik.

 

Bernarda Alba ( a Domján Edit-díjas Kovács Edit alakításában) otthonát – férje halála után – börtönné változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. Ez boldogtalanná teszi a zordon, kemény akaratú asszony és más-más természetű leányai életét. A házban élők nőisége pusztulásra van ítélve, börtönükből az út csak fizikai vagy szellemi szabadságuk teljes feladásához vezet. A Halálkatlanból csak holtan, vagy tébolyultan lehet szabadulni.

 

A január 30-i bemutató és a január 31-i díszbemutató után egész februárban műsoron tartja a Bernardát a Jókai Színház.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása