Újra látható A vágy villamosa a MU Színházban

A Kulcsár Noémi Tellabor előadása Lőrinc Katalin, Csere Zoltán, Lázár Eszter és Grecsó Zoltán főszereplésével  január 27-én és 28-án újra látható a MU Színházban.

Ajánló az előadás elé:

 

Tennessee Williams ma már klasszikusnak számító világhírű drámája 1947-ben született, és még ebben az évben megtartották az ősbemutatót a Broadway színpadán, amiben Marlon Brando játszotta a férfi főhős, Stanley Kowalsky szerepét. A darab akkora sikert aratott, hogy az előadást két évig folyamatosan repertoáron tartották, a szerzőt pedig 1948-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki.

 a vagy villamosa foto lazar noemi

A vágy villamosa (fotó: Lázár Noémi)

 

A ma már klasszikusnak számító, világhírű mű a Tellabor kortárstánc adaptációjában mellőzi a szöveget: sokkal inkább a történet érzetek általi tolmácsolására törekszik. A hét táncos közreműködésével megvalósuló előadás koreográfiájában a szerep és a karakter összhangját keresi. A darabban Blanche szerepében a külföldön is elismert balettművész és táncpedagógus, Lőrinc Katalin tűnik fel, Stanley Kowalsky-t pedig Csere Zoltán alakítja. A színes zenei palettát felvonultató, díszleteiben és jelmezeiben minimalista, főként szimbólumokra és szimbolikus eszközhasználatra épülő előadás az elszalasztott, vissza nem térő lehetőségek drámája. Legfőbb kérdésfeltevése az, hogy mi az, ami már nem tehető jóvá, hogyan tudunk úrrá lenni egy olyan helyzeten, amely már visszafordíthatatlan?

 

a vagy villamosa futar erno2

A vágy villamosa (fotó: Futár Ernő)

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

 

„De nem csak a nagyszerű táncosokon és remekül kiosztott szerepeken múlik, hogy kivételesen jól sikerült irodalmi művön alapuló táncszínházi adaptációt láthatunk: egyszerűen minden alkotóelem a helyén van.”  (Megyeri Léna/ Ellenfény)

 

"… Hogy a koreográfiáról is szó essék, az irrealitást, az érzéki aláfestést, a hangulati nyomatékosítást – mint anno a tündérek – ezúttal három, nem nevesített szereplő (Tóth Brigitta, Bukta Gergő és Schell Martin) biztosítja. A hármas magabiztosan uralja a koreográfus gördülékeny mozgásnyelvét, amely színvonalas, kortárs jelenség: épphogy csak idézi a klasszikus alapokat, miközben bőven tartalmaz dinamikus földön gurulásokat, technikás kontaktokat, színvonalas kötéseket és variábilis mozdulatmotívumokat.” (Kutszegi Csaba/ Táncművészet)

 

a vagy villamosa futar erno

 A vágy villamosa (fotó: Futár Ernő)

 

 

Tennessee Williams:

A vágy villamosa

 

Alkotók:

Blanche Dubois: Lőrinc Katalin

Stanley Kowalski: Csere Zoltán

Stella Kowalski: Lázár Eszter

Harold Mitchell: Grecsó Zoltán

Továbbá: Tóth Brigitta, Bukta Gergő, Schell Martin

Zene: montázs

Látvány, jelmez: Kulcsár Noémi

Fény: Payer Ferenc

Rendezés-koreográfia: Kulcsár Noémi

 

 

süti beállítások módosítása