"Ez egy nagyon jó történet" - A Csókos asszony Zalaegerszegen

Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettje január 30-tól Zalaegerszegen kel életre Böhm György rendezésében.

 

Az operettet 1926-ban mutatták be hazai színpadon, a premier a Budai Színkörben volt, majd a Városi Színházban játszották. A korabeli adatok szerint a Csókos asszony első színpadi változatát csaknem 75 ezer néző látta.


A zenés darabot Böhm György rendezésében korábban bemutatták a Szegedi Nemzeti Színházban és tíz éve a Budapesti Operettszínházban is, ahol még mindig műsoron van.

 

csokosasszony zala

 

Böhm György a Csókos asszonyról:

 

Mi muzsikus lelkek, Gyere, te nímand!, Van a Bajza ucca sarkán egy kis palota, Látta-e már Budapestet éjjel, Éjjel az omnibusz tetején - ugye ismerősek ezek a dalok?! Igen, kedves nézőnk, ezek az örökzöld slágerek a Csókos asszonyban hangzanak el. Ugye ennél nem is kell több, hogy vonzóvá tegye az előadást?! Pedig még rengeteg dolog adott: kitűnő színészek, remek táncok és humor és nevetés és kacagás! És egy nagyon jó történet:

 

Pesten, a Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka, teljes nevén Pünkösdi Kató, ugyanis színinövendék, és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester és a háznép Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert látta Katókát a délutáni előadáson. A bárónak nagyon tetszett, és meghívja a lányt Bajza utcai palotájába. Katóka nem fogadja el a meghívást. Dorozsmai nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről egy esti privát orfeumi fellépésre. Az eljegyzésre összegyűlt vendégek már csak a vőlegényt várják, de ő nincs sehol. Katóka teljesen összeomlik, és elrohan a Nagytemplom utcából a Bajza uccába!

 

Így készül az operett:

 

 

Bronzplakettet is avatnak:

 

A premier előtt 18.00 órakor a színház főbejáratánál az Örökös tagok bronzplakettjeinek avatása lesz Halasi Imre Jászai-díjas rendezővel és Érdemes művésszel, valamint György János Aase-díjas színművésszel.

Köszöntőt mond dr. Besenczi Árpád igazgató, Béres János szobrászművész alkotásait pedig Vadvári Tibor alpolgármester avatja fel.

 

Foki V BotG

 

Csókos asszony
operett

Rendező: Böhm György
Szerző: Zerkovitz Béla, Szilágyi László

Színész:
Báró Tarpataky - Bellus Attila
Katóka - Foki Veronika, Kátai Kinga
Dorozsmay Pista - Bot Gábor
Ibolya Ede - Hertelendy Attila
Hunyadiné - Ecsedi Erzsébet
Rica-Maca - Pap Lujza, Lőrincz Nikolett
Kubanek hentes - Besenczi Árpád
Salvatore főkomornyik - Andics Tibor
János házmester - Bálint Péter
Tűzoltó - Farkas Gergő

További szereplő: Czegő Teréz, Ecsedi Csenge, Kováts Dóra, Lugosi Krisztina, Lupaneszku Vivien, Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla, Mrakovics Norbert, Nagy Péter János, Pete Zsuzsanna, Tornyos Ervin, Zsíros Viktor

 

Zenei vezető: Máriás Zsolt
Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Kemenesi Tünde
Koreográfus: Bakó Gábor
Korrepetitor: Kovács Kata
Ügyelő: Horváth Zoltán
Súgó: Jurina Beáta
Asszisztens: Lengyel Noémi

 

 Forrás: Hevesi Sándor Színház, MTI

 

süti beállítások módosítása