Schilling Árpád: „A Krétakör nem egy tüntetésszervező cég”

A rendezővel a Krétakör Alapítvány sorsáról beszélgetett a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság cikkéből:

 

Schilling Árpád arra a kérdésre is válaszolt, nem bánta-e meg, hogy nem pályázott állami pénzekre. „Egyáltalán nem. Csak hogy értsük. Vidnyánszky Attila és Kriza Zsigmond 2010-ben megalkották az új előadó-művészeti törvényt. Ebben létrehozták a miniszter mellett működő művészeti bizottságok intézményét, amely korlátlan jogot kapott arra, hogy a hazai előadó-művészeti szcéna ügyeit intézze. A törvény lehetővé teszi, hogy döntéseik oka titkos legyen. Pontosan Vidnyánszkynak és strómanjainak, hiszen ő volt az első színházművészeti bizottsági elnök, őt váltotta Vasvári Csaba. 2013-ban ez a bizottság harmadával, 2014-ben felével vágta meg azt az összeget, amelyet az Emmi pályázatának szakmai kuratóriuma a Krétakörnek megítélt.

 

Bár írtunk hivatalos levelet, hogy megértsük a szakmai érveket, nem kaptunk választ. A Krétakör az átláthatatlanság, a szakmaiatlanság és az antidemokratikus gyakorlat ellen tiltakozott. A Lúzer című előadásunkban név szerint említettem a két bizottsági elnököt, ezzel is nyomást gyakorolva rájuk. A bemutató után egy hónappal a bizottság azt ígérte a Független Előadó-művészeti Szövetségnek, hogy nem szólnak bele többet a szakmai kuratórium döntéseibe” – ecsetelte a Krétakör vezetője, majd azt is elmondta, mi kéne ahhoz, hogy újra pályázzon.

 süsü m

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

 

„Először is újra kellene alkotni az előadó-művészeti törvényt – egy szakmai közösségnek. Ezzel az is együtt jár, hogy a szakmai közösségnek végre nagykorúvá kellene válnia, és a pártoktól függetlenül képviselnie értékeit. Ennek hiánya vezethetett el odáig, hogy napi gyakorlat a strómanok kistafírozása mások kárára. Sorolhatnám a Kaposvári Egyetem, az Újszínház, a POSZT vagy az MMA ügyeit. A színházi intézmények vezetőinek, de továbbmegyek, minden színházi embernek a hallgatása az oka a morális és szellemi mélyrepülésünknek” – fogalmazott a rendező.

 

Schilling a független társulatok gyűjtőakciójáról is beszélt. „A Független Előadó-művészeti Szövetség tagsága – az elnökség felhívására – szolidaritását fejezte ki, és néhány szervezet felajánlotta egy esti bevételét. Ez a kiállás rendkívül jólesett (…) Én nem kapok többé állandó fizetést az alapítványtól, sőt, jelentős összeggel hozzájárulok a Krétakör fennmaradásához. Innentől az EU lép a magyar állam helyébe, oda fogunk pályázni, ha egy projektet meg akarunk valósítani. Minden lehetőséget kihasználunk – függetlenül attól, hogy a Lázár János vezette Miniszterelnökség milyen kontrollt, nyomást vagy éppen büntetést képzel el. Tévedések elkerülése végett, a Krétakör nem egy tüntetésszervező cég, hanem művészeti, pedagógiai és szociális programok végrehajtására szakosodott civil szervezet. Nem támogatnak minket pártok, és mi sem őket. Függetlenek vagyunk, átlátható a működésünk” – fejtette ki Schilling Árpád.

 

 

A teljes interjúban többek között arról is beszélt, miért kezdett el politizálni a Krétakör, mennyire tartja magát politikai aktivistának, és arról is, miért nem költözik külföldre.

 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

süti beállítások módosítása