Ünnepelt József és a Madách Színház

Január 19-én 200. alkalommal tűzte műsorára a Madách Színház Tim Rice és Andrew Lloyd Webber művét, a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalt.

A nagysikerű jubileumi előadás kapcsán Szirtes Tamás igazgató az ünneplés mellett egy kis számvetést is végzett a színház elmúlt tíz évéről.

 

jozsef 200 6

 

Hét év után is állva tapsolt a József és a színes szélesvásznú álomkabát előadásának végén a közönség. A jubileumon természetesen a Madách Színház számos meglepetéssel várta a nézőket: többek közt színpadra lépett majdnem valamennyi művész, aki valaha játszott a musicalben, a fináléban, a Megamixben pedig újabb vendégek érkeztek.

 

jozsef 200 2

 

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a musical rendezője a jubileumok évének nevezte a 2014-15-ös évadot, hiszen a Thomas Mann tetralógiája ihlette Webber-musical mellett, az idén a Madách Színház túl van a Páratlan Páros 200., a Macskák 1400. előadásán, nemsokára pedig a Mary Poppins-t is 200. alkalommal játsszák.

 

A Madách Színház igazgatója a hétfő esti József-jubileum kapcsán elmondta azt is: egy-egy előadás sikere, népszerűsége abban rejlik, hogy szívből, teljes odaadással játsszák.

 

„Azt, hogy egy előadásban ennyi szív, ennyi erő, ennyi akarás legyen, amit ma este is láttunk, nem lehet kikényszeríteni. Mindez csak úgy lehetséges, hogy mindenki, aki ott van a színpadon, szívvel-lélekkel ezt szeretné, és mindent megtesz azért, hogy a néző egy csodálatos előadást lásson - tulajdonképpen ez a Madách Színház legnagyobb ereje” – véli Szirtes Tamás, aki hozzátette, az elmúlt napokban jónéhány József-előadást látott, és annak ellenére, hogy a darabot hetedik éve játsszák, mindegyik a bemutatók színvonalát képviselte.

 

jozsef 200 4

 

A jubileumok kapcsán Szirtes Tamás elmondta azt is, milyennek látja a teátrum elmúlt 10 évét.

 

„Hét év telt el a József és a színes szélesvásznú álomkabát és 10 év Az Operaház Fantomja  bemutatója óta – ez már alkalmat ad egy kis számvetésre. Azt kell mondanom, hogy fantasztikusan sokat fejlődött ezalatt a 10 év alatt a Madách Színház. Én rendeztem 1991-ben az első József előadást, még Paudits Bélával,  Lippai Lacival,  Szerednyei Bélával a főszerepekben. Remek előadás volt, remek színészi teljesítményekkel, de bevallom, akkoriban azt sem tudtuk mi az a musical - ám tele voltunk akarással, lendülettel. Az elmúlt tíz évben a Madách Színház mégis rendkívül magas szintre jutott a musical műfajában. Ez csak úgy lehetséges, hogy a színház minden szektorában, minden tárnál – az irodától kezdve a kelléktárig olyan emberek dolgoznak, akik megtanulták, megszerették, és mára mélyrehatóan ismerik ezt a szakmát. Ezért képvisel ma olyan magas színvonalat a Madách Színház, és ezért tudnánk eljátszani a legnehezebb darabot is. Mondom ezt akkor, amikor A nyomorultakra készülünk, ami tulajdonképpen egy kicsit nehezebb feladat, mint az eddigi musical előadásaink, miközben ugyanolyan kihívást jelent, mint bármely másik darab, amit műsorra tűztünk. Meggyőződésem, hogy a kollégáim fantasztikus dolgokra képesek még – és ezt meg is fogjuk mutatni” - véli a Madách színház igazgatója.

 

A József és a színes szélesvásznú álomkabát jubileumi előadásáró a Madách TV két részes összefoglót is készített

 

József 200. előadás - I. rész

 

 

József 200. előadás II. rész

 

Színház.hu. Fotó: Madách Színház

 

süti beállítások módosítása