Február 6-án temetik Oberfrank Géza karmestert

Jövő pénteken helyezik örök nyugalomra Oberfrank Géza karmestert, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

A Liszt-díjas karmester, érdemes és kiváló művész búcsúztatása február 6-án 10 órakor az Operaház előcsarnokában, majd 13 órakor a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában lesz. Az Operaház a művészt saját halottjának tekinti.

 

Oberfank Géza hosszas betegség után január 12-én hunyt el életének 79. évében. Művészdiplomája megszerzésének évében, 1961-ben csatlakozott az Operaházhoz, karmesterként a Vérnásszal mutatkozott be 1964-ben. 1973-tól négy éven át a berlini Komische Oper főzeneigazgatója volt, később a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetéséért felelt különböző posztokon.

 oberfrank

Oberfrank Géza (forrás: origo.hu)

 

1989-től ismét a Magyar Állami Operaház társulatának tagja, 2010-ig az OperaStúdiót is irányította, számtalan fiatal művészt készítve fel a pályára, szerepekre. 1989-ben zeneigazgatói kinevezést kapott, majd 1994-től három éven át az intézmény főzeneigazgatója volt. Oberfrank Géza pályafutása során operarendezőként is bemutatkozott, Budapesten a Háry Jánost, Szegeden többek közt a Carment, Az álarcosbált és a Vérnászt állította színpadra.

 

Medveczky Ádám pályatársáról a Ferencsik János utáni korszak egyik legnagyobb magyar karmestereként emlékezett meg, akivel a szakma rangidős példaképét, "nagy öregjét" veszítette el. "Mindenütt otthont teremtett a zenének" - emlékezett vissza Medveczky Ádám az MTI-nek adott interjújában.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása